Hírek

2011.09.09. 08:50

Felnagyít és elsorvaszt

A Munka törvénykönyvének tervezete számos olyan elemet tartalmaz, amely növelné a dolgozók kiszolgáltatottságát, csökkentené fizetésüket és rontaná élet- s munkakörülményeiket, hangzott el az MSZOSZ tegnapi fórumán.

Varga Lívia

- Ma már egyre több közgazdásztól hallani, hogy hiba volt az egykulcsos adót bevezetni. Mi azért elleneztük, mert olyan társadalom-, jövedelempolitika és közteherviselési elképzelés húzódik meg mögötte, ami teljesen idegen a szakszervezettől, a felső kulcs megszüntetése ugyanis felülre csoportosította át a jövedelmeket - szögezte le Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke. - Mindez egy több, mint 400 milliárdos lyukat ütött a költségvetésen, amit részben különadók kivetésével kompenzált a kormány, ezt pedig - ne legyen kétségünk efelől - végső soron mi, állampolgárok fizetjük meg.

A bérek persze nem az egykulcsos adó, hanem az adójóváírás fokozatos kivezetése miatt csökkentek, s mivel a lehetőség 2013-ban végleg megszűnik, a kormány a minimálbér s a bérminimum mellett rendeletben hirdeti ki az elvárt béremelés mértékét. Azaz az adójóváírás okozta nettó keresetcsökkenést a vállalkozásoknak kell majd kompenzálni, magyarázta a szakszervezeti elnök.

- Már az idei országos bértárgyalás is kompenzációs tárgyalás volt, hiszen a minimálbér- és a bérminimum-emelés is arról szólt, hogyan lehet kompenzálni a nettó bér csökkenését. Ez pedig nehezíti tárgyalási pozíciónkat.

Ráadásul a Munka törvénykönyve tervezetének egyik gócpontja szintén a munka díjazása, hisz a délutáni műszakpótlékot elveszik, az éjszakait csökkentik, s a munkáltató a túlóra ellenértékét szabadidőben is kiadhatja.

Ráadásul a Munka törvénykönyve tervezetének egyik gócpontja szintén a munka díjazása, hisz a délutáni műszakpótlékot elveszik, az éjszakait csökkentik, s a munkáltató a túlóra ellenértékét szabadidőben is kiadhatja.

Összegzés:

- "Mindannyiunk közös érdeke, hogy a munkavállalók és a vállalkozások érdekeit figyelembe vevő törvény szülessen. Ez háromoldalú egyeztetés nélkül elképzelhetetlen. A tárgyalásokba be kell vonni minden szakszervezeti szövetséget" - áll az MSZOSZ zalai képviseletének nyilatkozatában

- A fórum résztvevői továbbá kinyilvánították: egyhangúlag támogatják a négy konföderáció - az MSZOSZ, az AUTONOM, az ÉSZT és a SZEF - által szervezett, szeptember 12-i tiltakozó akciót

- Hétfőn, az őszi ülésszak első napján ugyanis a Parlament körüli élőlánccal tiltakoznak az elmúlt egy évben hozott, a munkavállalókat érintő intézkedések és az új Munka törvénykönyve ellen

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!