Hírek

2011.09.30. 16:43

Elkészült a hiánypótló Mandulavirág gondozóház (képgalériával)

Lezárult a Gyimesi Lajos Fogyatékkal Élők Nappali Intézményének - új nevén: Mandulavirág Fogyatékkal Élők Református Gondozóházának- infrastrukturális fejlesztése Zalaegerszegen. Az első lakók már szombaton megérkezhetnek az otthonba.

Horváth A. Attila

A pénteki projektzáró sajtóbejáráson Balaicz Zoltán alpolgármester idézte fel a beruházás előzményeit. A város már 2006-ban kötelezettséget vállalt a fogyatékkal élők integrált gondozóházának létrehozására, mivel a Kis utcai intézmény lehetőségeit meghaladták a valós igények. Nem egyszerű költözésről van szó: a Gasparich utcai egykori óvoda épületében új szociális intézmény rendezkedett be, miután teljes körű építészeti átalakítást, akadálymentesítést és energetikai korszerűsítést végeztek el a kivitelezők. Mostanra helyükre kerültek a berendezési tárgyak, és az épület környezete is megújult: parkosítottak, kerítést renováltak, parkolókat alakítottak ki.

- Az egész magyar gyógypedagógia nevében köszönjük a munkát az önkormányzatnak, a kivitelezőknek és a beruházás valamennyi szereplőjének. Az intézmény létrejötte hatalmas előrelépés a fogyatékosügyben, nemcsak Zalaegerszegen és körzetében, hanem  országos szinten, hiszen más  térségekből is fogadunk sérülteket - fogalmazott Dömötör Mónika intézményvezető. Mint mondta, 41 fős munkatársi gárda dolgozik majd a gondozóházban.


A modernizált épület földszintje a nappali ellátás helyszíne lesz, egyebek közt foglalkoztató, orvosi helyiség, tágas étkező, melegítőkonyha, számítógépterem és tornaszoba található itt. A fejlesztő helyiségekben órarendszerűen vesznek részt csoportfoglalkozásokon a sérültek, a csendes szobában pedig Török Zoltán református lelkész segíti a gondozásukat, hetente három alkalommal. Emellett relaxációs szobát és közösségi termet rendeztek be a földszinten, míg az emeleten elsősorban lakószobák kaptak helyet, de az éjszakai ügyeletet ellátó nővér is itt dolgozik.

Szombattól a református egyház működteti a gondozóházat, ami 30 főnek nappali, további 30-nak bentlakásos ellátást biztosít, emellett 10 fő átmeneti elhelyezésére nyílik lehetőség. E hiánypótló szolgáltatási forma a fogyatékkal élők társadalmi integrációját hivatott erősíteni, és az érintettek képzésére is nagy hangsúlyt helyeznek az intézményben.


Összesen 256 milliós beruházás
A nappali ellátás kialakítására az Új Széchenyi Terv NYDOP-pályázatán nyert 48 millió forint uniós támogatást a város, önrészként pedig 24,7 millióval támogatta a projektet. További 183 millió forintot költött az önkormányzat az átmeneti elhelyezést és bentlakásos gondozást biztosító épületrészekre. Egyebek közt homlokzati hőszigetelést kapott az épület, kicserélték a nyílászárókat, napkollektoros rendszert és liftet szereltek fel, rámpákat építettek, illetve teljes belső átalakítás történt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!