Hírek

2011.09.29. 05:20

Baracskai József: Nem elégtétel a szocialistáknak

Zalaszentgrót – A zalai országgyűlési képviselőket megszólaltató sorozatunkban Baracskai Józsefet (MSZP) kérdeztük költségvetésről, gazdaságpolitikáról és az MSZP várható szétválásáról.

Horváth A. Attila

– A költségvetési lyukak befoltozása érdekében közterheket növel a kormány, ez magas labda az ellenzéknek. Igazolva érzik magukat?

– Nekünk ez nem elégtétel, nem örülünk a fejetlen kapkodásnak, sem annak, hogy a tavaly megszavazott egykulcsos adó fogságában vergődik a kormány. Én ezt nem is nevezném gazdaságpolitikának. Végtelenül igazságtalan az a rendszer, ami a gazdagokat gazdagabbá, a szegényeket szegényebbé teszi.

– A jövedéki adók egy részének emelése társadalmi szempontból hasznos is lehet.

– A cigaretta és az alkohol esetében lehet vitatkozni azon, hogy indokolható-e az emelés, de a gázolajé mivel magyarázható? Elég visszamutatnunk az elmúlt nyolc évre: micsoda hisztit csapott a Fidesz, mikor az üzemanyagár elérte a 300 forintot, és hogyan tiltakozott Szijjártó Péter minden tehernövelés ellen... A mostani lépésük további dráguláshoz vezet: igaz ugyan, hogy a szállítmányozó cégeket kompenzálja az állam, de például a kistelepülésekre a kenyeret nem kamionok viszik, a nagyobb költség pedig az árban is meg fog jelenni. Ráadásul a szegények adóját, az áfát is emelik a következő évben. Eközben például a diplomás minimálbérből élőket havi 7-8 ezer forintos veszteség éri az adójóváírás kivezetése miatt.

– Ez nem feltétlenül lesz így, a kormány ígéretet tett a nettó bérek megőrzésére.


– Ami újabb terhet jelent a vállalkozásoknak. A minimálbér emeléséről kell beszélni, de egy ilyen kényszer kétféle következménnyel járhat: a cégek vagy nem fejlesztenek, vagy ugyanazt a munkát kevesebb dolgozóval végeztetik el. Azaz elbocsátások jönnek, akik pedig maradnak, azokat még jobban kiszipolyozhatják. Erre a készülő munka törvénykönyve lehetőséget ad.

– A kedvezményes végtörlesztést miért nem támogatják? Ezzel tömegek szabadulhatnak meg a devizahiteltől.

– Ki lesz képes egy összegben törleszteni a hitelét? Azok biztosan nem, akik annak is örülnek, hogy nagy nehezen fizetni tudják a részleteket. És annak mi lesz a következménye, ha átváltanak egy másik hitelre? Ez megint egy átgondolatlan lépés, ami csak a forintot gyengíti tovább. Azt pedig már a banki különadóknál is láttuk, hogy kire hárítják a terheket a pénzintézetek: a lakosságra.

– Mikor szakad ketté az MSZP? Érdemes még halogatni azt, ami nyilvánvaló?

– Ha ez bekövetkezik, akkor is inkább elválásról, nem szakításról lesz szó. Ebben a helyzetben, amibe a kormány vezette az országot, nem az MSZP és nem is a Demokratikus Koalíció a fontos, hanem az Orbán-rendszer leváltása.

– Együtt maradnak a novemberi pártkongresszusig?

– Nem tudom. Felgyorsultak az események, a következő napokban kiderülhet, hogyan tovább. Szerintem minél hamarabb lépni kell.



Kapcsolódó cikkeink: 

Göndör István: nagyon hiányzik az 5-600 milliárd

Gyimesi Endre: két kemény év, az adósság miatt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!