Hírek

2011.09.04. 07:01

Az aprófalvak lehetőségei

Az aprófalvak lehetőségeiről kérdeztük Balogh Ferencet, Gosztola polgármesterét.

Gyuricza Ferenc

- A mai gazdasági helyzetben nagyon nehéz érvényesülni - mondta Balogh Ferenc. - Csak azok a települések bízhatnak a kitörésben, amelyeknek kiválóak az adottságai, illetve ahol a vállalkozói háttér is jelen van, hiszen ők tudják éltetni a falut. Ahol e két feltétel teljesül, ott lehet bízni a jövőben, különben nagyon nehéz boldogulni.

Balogh Ferenc úgy látja, a Zala megyei kistelepülések szinte csak az idegenforgalmi ágazatra akarnak alapozni, holott a polgármester szerint mindenkinek be kellene látnia, hogy ez túlzás, hiszen ekkora túlkínálatra nincs kereslet. Balogh Ferenc úgy véli, az idegenforgalmi fejlesztésre fordított pénz jó részét felesleges beruházásokra költi el az ország.

- Az ország, s azon belül a falvak gazdasági leépülése nem most, már évtizedekkel korábban megkezdődött - mondta a polgármester. - Tény, hogy a privatizáció során sok befektetőt nem a munkahelyteremtés, hanem a piacszerzés ösztönözte. Ennek köszönhető, hogy az egykor virágzó magyar fémipar, gépgyártás vagy éppen az élelmiszeripar szinte teljesen eltűnt az országból. Azt sem hinném, hogy a mezőgazdaság jelenthet kilábalást a válságból, hiszen míg egy nagybirtok egykoron képes volt egy egész falut eltartani, addig a gépesítés miatt ugyanazt a munkát ma már néhány emberrel el lehet végezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!