Hírek

2011.09.06. 05:28

A munka finiséhez érkeztek

Az elmúlt hónapokban temérdek önkéntes munkát végeztek a Letenyéért Közéleti Egyesület (LKE) tagjai, hogy a város számára turisztikai attrakciót, közösségi programoknak helyet adó létesítményt hozzanak létre.

Kelemen Valéria

A letenyei hagyományokat is őrző Fáma Háza hamarosan megnyitja kapuját, a pályázatban vállalt épületfelújítás már megvalósult.

- A tároló vitrinek is elkészültek, most már csak a kiállítóterek berendezése van hátra - mutatott körbe az LKE elnöke, Ráczné Lánczok Zsuzsanna, miközben a melléképületek szépítésén dolgozott a tagság. - Szerencsére sokan értékelik a csaknem erőn felüli vállalásunkat, sok segítséget kapunk vállalkozóktól és magánszemélyektől is abból a célból, hogy a hagyományápolás és a múlt értékeinek megóvása méltó keretek között történhessen a jövőben a településen. Sok letenyei ajánlott fel régi használati tárgyakat, kiállításra szánt eszközöket, helyi viseleteket, melyeket csak köszönni tudunk, gyermekeink és unokáink nevében is.

Az LKE már a Fáma Háza hivatalos megnyitója előtt is érdekes programot kínál az érdeklődő civileknek. Beneveztek ugyanis a Civilek Éjszakája országos akcióba, melynek során elsősorban civil szervezeteket és az egyesület hagyományőrző tevékenysége iránt érdeklődőket várnak a Ságvári Endre utcai létesítménybe szeptember 10-én, szombaton 22 órától. A Népművészet, hagyományápolás, gasztronómia Letenyén című program keretében helyi népi ételek kóstolására, tökfaragásra, kukoricafosztásra, s az LKE hagyományőrző produkcióinak projektoros kivetítésére is sor kerül. Az érdeklődők a Fáma Háza felújított istállójában ismerkedhetnek a letenyei népi hímzéssel (Keszei Sándorné, a népművészet mestere nyomdokain), petróleumlámpa fényénél nosztalgia hímzőesten vehetnek részt, s helyi népdalokat is tanulhatnak.

- Hagyományőrző tevékenységünkkel a szeptember 10-11-ei Mura Menti Hídi Vásáron is képviseljük egyesületünket, hozzájárulva a helyi civil termék népszerűsítéséhez - mondta búcsúzáskor a lokálpatrióta közösség elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!