Hírek

2011.09.11. 10:21

A megye Életfája alatt: avatás Zalaváron (képgalériával frissítve)

A zalavári Várszigeten található Történelmi Emlékparkban szombaton Zala Megye Napja keretében felavatták az Életfa című alkotást, illetve kiosztották a megyei önkormányzat kitüntetéseit, melyek közül a díszpolgári címet Németh János keramikusművész vehette át.

Varga Andor


A hasonló rendezvények hagyományos helyszíne a Kis-Balaton partján található emlékpark, melyre - mint köszöntőjében Manninger Jenő megyegyűlési elnök is utalt rá - nem véletlenül és érdemtelenül esett a választás: a régészek idén is találtak a földjében jelentős régészeti leleteket. A Várszigeten két éve a megye első írásos említésének ezredik évfordulóját ünnepelték a megyenapon, majd tavaly felavatták itt a Makovecz Imre tervei alapján megépült Millenniumi Emlékművet, azt a kupolát, mely alatt szombaton az újabb ünnepi közgyűlés lezajlott.


Ennek első felében a termet uraló Életfa című alkotást avatták (ezt is Makovecz Imre álmodta meg, és Koszti István Miklós csíkszeredai szobrász készítette el), melyen a megye valamennyi településének jutott egy-egy levél. A szép és beszédes jelképet beszédében dr. Kövér László, az országgyűlés elnöke, majd az alkotást megáldó helyi plébános, Szi-Márton János is méltatta. Előbbi többek közt azt említette, hogy minden fához épp akkora gyökérzet tartozik, amekkora a lombkorona, s a föld alatt lévő, abba kapaszkodó rész - emberire fordítva: a történelmi múlt és a kulturális hagyomány - az amely a láthatót élteti. A pap pedig arra hívta fel a figyelmet: a gyermekeinket tanítsuk meg az ilyen fontos jelképekre is, hisz nem elég csak a ruhák, a cipők és az autók márkejelzéseinek jelentését ismerni.


Az ünnepség folytatásában az elismerések átadása következett, élen Németh János keramikus díszpolgári címével. Az először két éve átadott Családok Zaláért-díjat ebben az évben egy háromgenerációs família kapta: a zalaszentgróti orvos, dr. Szelestei Tamás és felesége öt gyermekre és húsz unokára lehet büszke. Az átadott huszonegy elismerés közt Vajda Lajos-díjat kapott néhai Boncz Barnabás, a Hevesi Sándsor Színház nemrég elhunyt programszervezője; a megyei sajtódíjat pedig 2011-ben a Zalai Hírlap munkatársának, Horváth A. Attilának ítélték oda.


Az ünnepség után "odakinn" folytatódott a megyenap: települések főzőversenyével, kulturális programmal (felléptek többek közt a Hevesi színészei, a Griff Bábszínház és a Hétrét zenekar is), Zalavár és Somogyvár települések közt lezajlott a hivatalos kapcsolatfelvétel (és egy kispályás futballmeccs), illetve bemutatták a Zala Megye Címere című vadonatúj könyvet is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!