Hírek

2011.08.31. 17:31

A bankok kevésbé türelmesek a hátralékosokkal, mint a közös képviselők

Drasztikusan növekszik a nagykanizsai önkormányzat, illetve a családsegítő és gyermekjóléti központ adósságkezelési szolgáltatását igénybe vevők száma. Az ügyfelek közt egyre több a fiatal és az egyedül élő.

Horváth-Balogh Attila

Horváth Szilviától, a családsegítő adósságkezelési csoportjának koordinátorától megtudtuk: az érdeklődés 2009, a válság beköszönte óta folyamatosan nő a szolgáltatás iránt. Az induláskor, 2006 áprilisában mindössze 39 fő kereste fel a központot ez ügyben, tavaly 226, idén pedig már ezidáig 242. A drasztikus emelkedés elsősorban a devizahitelek törlesztő részleteinek növekedése miatt következett be.


- Sajnos, nagyon sok és egyre több a szegény ember, csak tavaly 2705 alkalommal (ebbe beletartozik a tanácsadás, az előgondozás, az utógondozás és a környezettanulmány elkészítése is) kerestek fel minket adósságkezelés kapcsán, s összesen 205 család, illetve egyén részesült adósságcsökkentési támogatásban - tudtuk meg Horváth Szilviától. - A legnehezebb sorsú a volt középosztály, mert ők nem ismerik azokat a praktikákat, melyek a túlélést segíthetik. Ugyanis, akik korábban is rossz jövedelmi viszonyok közt éltek, próbálják minden lehetséges módok kiegészíteni járandóságukat, elmennek például az erdőbe gombát szedni, vagy agancsot gyűjteni.

A tapasztalatok egyébként azt mutatják, hogy míg korábban elsősorban a közműtartozások kifizetéséhez vették igénybe az adósságkezelést a rászorulók, addig mostanában egyértelműen a közös költség áll az első helyen. A bankok ugyanis kevésbé türelmesek a hátralékos ügyfelekkel, mint a közös képviselők. Ennek megfelelően az emberek előbb a hiteleiket fizetik ki, csak aztán a többit, s a közös költség marad utoljára. Az igénylők köre is átalakult, régebben inkább a kétgyermekes családok fordultak segítségért a központhoz ma többen vannak a 60 év alatti egyedülállók, elváltak.

A támogatottaknál az egy főre jutó jövedelem 28.612, a legalacsonyabb 0, azaz nulla (!), a legmagasabb pedig 57.720 forint. Az összes kezelt adósság 38,3 millió forint volt tavaly, amihez az állam és az önkormányzat 26,3 millió forint támogatást nyújtott.


A feltételeknek meg kell felelni
Az adósságkezelési szolgáltatás működtetése a 40 ezernél nagyobb lélekszámú városoknak kötelező. Lényege, hogy a feltételeknek megfelelő ügyfeleket tanácsokkal látják el, s 50-400 ezer forint közötti, legalább 6 hónapja fennálló tartozásaik jelentős hányadát (felét vagy háromnegyedét, az igénylő anyagi helyzetétől függően) az önkormányzat, illetve az állam kifizeti  a fennmaradó rész pedig havonta törleszthető. Az újonnan keletkező számlákat is folyamatosan rendeznie kell az ügyfélnek.



Gazdaság

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!