Hírek

2011.07.05. 08:30

Szocialisták, pártszavazás után: zalai vélemények

Bár a részvételi arányok miatt hivatalosan érvénytelen és eredménytelen az MSZP pártszavazása, a kezdeményező Demokratikus Koalíció platform sikernek értékeli azt.

Horváth A. Attila

Baracskai József, a platform elnökségi tagja, az MSZP Zala megyei elnöke elmondta: előzetesen senki nem gondolta volna, hogy ennyien ki akarják nyilvánítani a véleményüket, annak pedig különösen örül, hogy a pártelnök szerint is figyelembe kell venni az eredményt.

- Úgy érzem, a kérdésekben megfogalmazott célok jó érzéssel támogathatók, mégis voltak, akik nem akartak részt venni a pártszavazáson. Mi nem erődemonstrációnak szántuk a szavazást, de mivel a kérdésekkel a pártelnökség nem akart érdemben foglalkozni, azt tartottuk helyesnek, hogy kikérjük a tagság véleményét. Érdemtelen viták is folytak előzőleg, például a vagyonnyilatkozatok kiterjesztéséről, holott ettől végképp nem kell félni, hiszen a pártfunkciót viselők nagy többsége képviselőként amúgy is erre kötelezett - fogalmazott Baracskai József.

Mint mondta, most már azt szeretné, hogy nyugodjanak meg a kedélyek az MSZP-ben, s zárjon össze a párt, az ellenfél ugyanis nem belül van, hanem a kormányoldalon és a szélsőjobb köreiben.


- Elemzők mégis a Mesterházy-Gyurcsány hatalmi harc megnyilvánulását látják a pártszavazásban. A volt kormányfő mondta azt is, hogy a részvételi arányok ismeretében indokolt a tagrevízió - vetettük fel.

- Nem személyek, hanem irányvonalak vitájáról van szó, ugyanakkor meglátásom szerint a Demokratikus Koalíció irányvonala és Gyurcsány Ferenc személye elfogadottabb a párttagság körében mint a jelenlegi elnökségnél. Ami a létszámot illeti, szerintem is tiszta vizet kell önteni a pohárba; azokat nem kellene regisztrálni, akik évek óta nincsenek az MSZP környékén.

A zalai részvételről Góra Balázs, a megyei szervezet ügyvezető alelnöke úgy nyilatkozott: átlagosan a tagság egyharmada szavazott, a nagy településeken arányaiban kevesebben mentek el, mint a falvakban. A szavazás mindenütt rendben zajlott.


Kapcsolódó cikkünk: 
MSZP: eredménytelen volt a pártszavazás

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!