Hírek

2011.07.19. 15:32

Lázár István: Az érdek közös, de minden fürdő egyedit nyújt

A vendégek, a létesítményeket fenntartó önkormányzatok, vállalkozások egyaránt profitálnak abból, ha a Magyar Fürdővárosok Szövetsége megerősödik. Márpedig feltétlenül ez a cél.

Sámel József


Lázár István, a szervezet nemrég megválasztott új elnöke   hangsúlyozta ezt, amikor terveiről kérdeztük. Kehidakustány polgármestere, a település fürdőjének vezetője úgy véli, együttesen rengeteget tudnak tenni a turizmus erősítéséért.
 
- Ha nem látnám a jövőt, nem vállaltam volna el a feladatot, mellyel a szövetség Kisbérben tartott ülésén bíztak meg  - tette hozzá, megjegyezve: a posztot 1+3 évre  fogadta el.  - Úgy  gondolom, polgármesteri és húszesztendős fürdővezetői tapasztalataimnak köszönhetően, a tulajdonosi támogatással  összefogva a többiekkel  érdemben  tudok tenni a céljainkért. Gondolok egyebek között a kiadványokra, a programokra. Októberre elkészítjük a tervezeteinket, meghatározzuk a pontos célokat, tennivalókat. Ötleteink már most jócskán vannak.

A szervezet jelenleg negyvenhat tagot (önkormányzatot) számlál országszerte. Kehidakustány három éve lépett be a  szövetségbe.  Lázár István szeretné, ha az első évben legalább 4-5-tel bővülne a kör.

 

- Nem az a célunk, hogy a tagsági díjat beszedjük (ez egyébként önkormányzatonként 2 forintlakos, minimum 20 ezer, maximum 150 ezer forint), hanem, hogy a tényleges munkára fektessük a hangsúlyt. Szeretnénk olyan marketing tevékenységet folytatni, amivel minél szélesebb körben ismerik meg, látogatják majd a fürdőket az emberek. Igen, most bárki mondhatja, hogy kevés a pénz, s ezért csökkent radikálisan a vendégek száma is. Erre azt mondom, bízunk a jövőben. A bevezetendő SZÉP- kártyának köszönhetően (ennek kidolgozásában annak idején, a Széchenyi Klub által szervezett team munka keretében részt vettem) megélénkül majd a hazai turizmus, s nő a fürdővendégek száma. Mindenkinek érdeke, hogy az emberek meg tudják fizetni, igénybe tudják venni a rekreációs lehetőségeket. Mindebben látom a létesítmények jövőjét.
Amelyek  legyenek bármilyen  közel -  Lázár  István szerint nem jelentenek konkurenciát egymás számára.
 
- Az érdek közös.  Ugyanakkor minden fürdő egyedit nyújt, legyen szó vízről, gyógyászatról, szálláshelyről, vagy az  egyéb szolgáltatásokról. A  létesítményeknek  az igények alapján  kialakult a vendégköre, a családok, baráti társaságok általában  ragaszkodnak a bevált fürdőjükhöz. Természetesen így van ez Kehidakustány esetében is. Nincs kétségem, lehet erősíteni ezt a folyamatot, s növelni a vendégek számát, ebben pedig  a Magyar Fürdővárosok Szövetsége nagy szerepet játszhat, illetve játszik is majd.   A  siker nyertesei egyértelműen a fürdővendégek lesznek, s persze gazdaságilag a fenntartó önkormányzatok, vállalkozások.
 

A Magyar Fürdővárosok Szövetségét 1993 novemberében alapították meg, kimondottan azzal a céllal, hogy az érintett települések, fenntartók érdekeit képviselje. Az elmúlt tizennyolc esztendő alatt számos új létesítmény épült, s karakteresen  kiderült: a fürdőknek vonzerő és gazdasági tekintetben meghatározó szerepük van Magyarország bel- és külföldi turizmusában.
 

 

 Turizmus dosszié itt!

 

 Nyár 2011

 

 Balaton 2011

 

 További zalai programok itt!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!