Hírek

2011.07.04. 08:04

Idősek otthona: máris betelt a létszám Kehidakustányban

Több mint félmilliárd forint ráfordításával alakította ki az Őszikék Időskorúak Otthonát Kehidakustányban a Dunántúli Református Egyházkerület.

Sámel József

A kustányi falurészben lévő intézményt - melynek helyén egykor megyei fenntartású szociális otthon működött - ünnepélyesen, az egyházközség énekkarának közreműködésével tegnap adták át rendeltetésének. Hegyi Gizella intézeti lelkész köszöntőjét köve- tően dr. Huszár Pál főgondnok, a Zsinat világi elnöke üdvözölte a megjelenteket, mondván: az épület elkészülte után a lelki építkezés következik. Szeretnének igazi otthont nyújtani az időseknek.


Steinbach József püspök - aki igét hirdetett, s megáldotta az épületet - azt hangsúlyozta beszédében, hogy fontos gondoskodni azokról, akik az élet alkonyán járnak. Ezt azonban nem világi módon, hanem krisztusi szeretettel, szolgálattal teszik, az evangéliumot hirdetik minden eszközzel. Hozzátette: az otthon a térséget, a régiót is szolgálja. Miután az intézmény legidősebb lakója, Gömbös József elszavalta az intézményről írt versét, Bellai Zoltán püspöki főtanácsos, a munkálatok irányítója beszámolt a beruházásról. Elmondta, mindvégig szorította őket az idő és az időjárás, de áldozatos munkával - többletfeladatokkal együtt - sikerült befejezni az építkezést. Ennek köszönhetően március közepén a két hévízi ingatlanjukból már átköltözhettek a lakók - szám szerint harmincnégyen - a hatvanfős kehidakustányi otthonba. Elmondta: már nincs üres hely.

Méltatta a beruházást, annak segítő szándékát dr. Sifter Rózsa, a Zala Megyei Kormányhivatal főigazgatója, s Lázár István polgármester is.


Egészségmegőrző központot is
A Dunántúli Református Egyházkerület 130 millió forintért vásárolta meg a megyei közgyűléstől az ingatlant, több épületet és négyhektáros területet. Pályázati pénzből és önerőből több mint félmilliárd forintot fordítottak az otthon kialakítására. Tervezik a folytatást is, szeretnének egészségmegőrző központot kialakítani. Erre egyelőre nincs pénzük, de bíznak a pályázatokban. Kehidakustány és az egyházkerület a jövőben több ponton is kapcsolódik egymáshoz. Elhangzott: az egyházkerület végzi majd a településen a közétkeztetést, az általános iskola pedig kaposvári iskolájuk tagintézménye lesz szeptembertől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!