Hírek

2011.07.14. 18:07

Elöregednek a kistérség települései

A kistérség lakosságának egészségi állapotáról hallgatott meg első napirendi pontként beszámolót csütörtöki ülésén a Nagykanizsai Kistérség Többcélú Társulása.

Szalabán Attila

A szervezet Bajza utcai központjában rendezett tanácskozáson dr. Buzás Judit kistérségi tiszti főorvos elmondta: a területükhöz tartozó 26 településen összességében rendkívül kevés gyerek születik, ehhez képest a halálozások száma magas, tehát a falvak és a városok elöregedőben vannak. Ezt jól mutatta a szakember által idézett mutató: minden száz 15 év alatti fiatalra 120 idős ember jut. Pozitívumként említette ugyanakkor, hogy a lakosság várható élettartama nőtt,  sőt, a Nyugat-Dunántúlon magasabb, mint az ország többi részén. Hozzátette azonban, hogy még így is el vagyunk maradva az uniós átlagtól, a magyar férfiak 6, a nők pedig 4 évvel élnek kevesebbet, mint egy átlagos uniós polgár. A halálokok között a tiszti főorvos vezető helyen nevezte meg a szív- és érrendszeri megbetegedéseket, második helyre sorolta a daganatos betegségeket, míg a harmadik helyen az emésztőrendszeri betegségeket jelölte meg. Dr. Buzás Judit szólt az új, nemdohányzók védelméről szóló törvényről is, mely fontos elemének tartotta, hogy a dohányzást határérték nélküli mérgezésnek azonosítja.
Ezt követően dr. Molnár József alezredes, Nagykanizsa rendőrkapitánya tájékoztatta a kistérség közbiztonsági helyzetéről a jelenlévőket.
Mint hangsúlyozta, a bűnözési statisztikák csökkenő tendenciát mutatnak,  ám a kábítószeres ügyek száma nőtt, és a garázdaság a városból áttevődött a falvakba. Ezen problémák közös megoldásához kérte az önkormányzatok segítségét is.
A tanácsülésen ezután még számos aktuális kérdésben döntöttek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!