Hírek

2011.07.23. 18:20

A védőszent emlékére Zalakarosan (frissítve)

Szombaton a sport jegyében folytatódtak Zalakaros város napi programjai. Aki kedvet érez hozzá, annak még vasárnap délután is érdemes kilátogatnia a rendezvényekre.

MTI

A város napi rendezvénysorozat (mellyel a település védőszentjére, Szent Annára, s egyben a várossá nyilvánításra is emlékeznek) már pénteken kezdetét vette az elmúlt másfél évben született babák, az "aprónépek" köszöntésével, s az ilyenkor hagyományos díszpolgári címek és egyéb elismerések átadásával.

Szombaton a sport került előtérbe: reggel 24 órás úszás kezdődött a gyógyfürdőn, aztán városi sportnapra várták a mozogni vágyókat, 15 órától pedig kigördültek a Dísz térről a Zalakaros Maraton Országúti Kerékpárverseny résztvevői. Akit viszont a sport kevésbé érdekelt és inkább a kulináris élvezetek vonzották, az is talált kedvére valót: az egyik pavilon támaszkodóján vörös- és fehérborok garmadája sorakozott, odébb kolbász, hurka, tarja sült, egy másik standon pedig jóféle holland, dán, belga sajtokat lehetett kóstolni és vásárolni. Gazdájuk, Szabó József messziről, Kecskemétről jött Zalakarosra, hogy itt találjon vevőt portékájára.

- Ez itt római köményes, az piros pestós, de van itt chilis is, jöjjenek, kóstolják csak meg, nagy rizikót nem vállalnak vele, én mondom - nógatta a standja előtt elhaladókat, akiket nem is kellett túl soká győzködni, hiszen az illatok csábításának nehéz volt ellenállni.

A város napi rendezvények sora vasárnap folytatódik. Tíz órakor ünnepi szentmisét tartanak az Isteni Irgalmasság Templomban, majd délután 16 órától kézműves foglalkozásokra várják a gyerekeket, de lesz vízi bomba bajnokság, bábelőadás, fellép a Karos Táncegyüttes, a helyi Dalárda, 19 órától éjfélig pedig bál lesz a Lenner-Horváth Duóval.


Lapozzon!

OLDALTÖRÉS: Ausztrál nyerte fürdővárosi országúti kerékpárversenyt







Ausztrál nyerte fürdővárosi országúti kerékpárversenyt

Bizonyára a változékony időjárás is közrejátszhatott abban, hogy az előzetes várakozásnál kevesebb, 170 fős mezőny nevezett  szombaton a Dísz térről rajtoló  ötödik Zalakaros Maraton országúti kerékpárversenyre.

Az országos viadalt szervező, budapesti Vuelta Sportiroda a nevezések mellé a verseny hivatalos emblémájával ellátott pólót adott ajándékba. 

Akadt nevező, akit  a fődíj -  a két személyre szóló wellness hétvége –vonzott, ám a többséget a kerékpározás nagyszerű élménye sokkal jobban érdekelte.  Csakúgy a kanizsai Bódog Norbertet, akitől a verseny előtt megtudtuk: a biciklizés nála  már életforma, hiszen állandó baráti társaságával heti rendszerességgel tekernek.

- Töviről hegyire ismerem a környéket, szeretem a zalai vidéket, ezért a kerékpározás a sport mellett kikapcsolódás is - tette hozzá Bódog Norbert, aki a 39 kilométer hosszú távot választotta.

Ugyanis a közel 170 fős mezőny több kategóriába nevezhetett. A kezdők számára ezúttal a Kis-Balaton túra kínált kiváló programot, hiszen a kísérők a tó mellett pihenőt is tartottak.

- Alig egy hónapja kezdtem el aktívan pedálozni egy jó társasággal, s mivel megtetszett velük maradtam - fogalmazott a 20 éves Gazsi Judit túravezető. - Gyorsan belelendültem, így azt vettem észre, hogy 25 nap alatt 1400 kilométert tekertem le. Meg sem kottyant, tehát folytattam, most pedig már a testvéremmel, Krisztinával együtt főleg az alakformálásra hajtunk.
 

A profi mezőnyben a hagyományokhoz hűen külföldi indulók is rajthoz álltak, hogy a  majdnem teljesen sík terepen kanyargó, 74 kilométer hosszú távot leküzdjék.

Az országúti kerekesek között indult a 2011-es Mountain Bike Maraton viadal országos bajnoka, Buruczki Szilárd is. A kőbányai versenyző, az Zalakaros Maraton „fekete báránya” a verseny előtt bizakodott, mint elmondta:  bár az országúti sík szakaszokat nem neki találták ki, reméli a cél, vagyis a kilátó előtti több mint egy kilométer hosszú emelkedőn meghajtja a drótszamarát és előzhet.

A Buruczki Szilárd jól kalkulált, hiszen az 5. Zalakaros Maraton 74 kilométeres távját az ausztrál és a horvát induló mögött a harmadik helyen fejezte be. Ráadásul a közönség izgalmas befutót láthatott: az első helyezett 1 óra 45 perces idejétől csak másodpercekre maradtak le a dobogósok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!