Hírek

2011.06.06. 15:20

Schirilla György cukorbeteg gyerekekért fut öt napon át (frissítve)

Hétfő délelőtt fél 10-kor gyerekek gyűrűjében találtuk a zalaegerszegi Dísz téren Schirilla Györgyöt, a „nemzet rozmárját”, aki azt vállalta, hogy 5 nap alatt több mint 250 kilométert fut a cukorbeteg gyermekekért, hogy felhívja a figyelmet a diabétesz megelőzésére, kezelésére, valamint az egészséges életmódra.

Magyar Hajnalka


Még mielőtt kifutottak volna a forgalom elől lezárt Kossuth utcára, az egészséges életmódról beszélt a diákoknak, nagy szenvedéllyel.  A hosszútávfutó, akit a „nemzet rozmárja”-ként is emlegetnek, személyes okokból vállalta a futást.

- Kislányom, Hédike, 15 éves múlt, két éve cukorbeteg - adott választ a motivációt firtató kérdésre Schirilla György.   - Azóta én is látom,  milyen fegyelmezett életet kell élniük  a cukorbeteg gyerekeknek, jó, ha erre az egész ország figyelmét felhívjuk.
Mint mondta,  jeges dunai  úszásai után  minden évben vállal egy nagy futást beteg gyermekekért, most éppen a diabéteszeseket választotta. A téma nem csak a gyerekek körében aktuális,  a 2-es típusú cukorbaj riasztó mértékben terjed a felnőttek körében, néhány év múlva akár a 30 százalékot is elérheti a hazai felnőtt lakosság  fertőzöttsége. 

 - Ha rendszeresen fut az ember, csökkenthető a veszély, hiszen a legjobb inzulin a testmozgás. Azért választottam Zalaegerszeget a start helyszínéül, mert itt nagyon jól működő cukorbeteg központ van. Ez a futás természetesen nem verseny, mindenki győz, aki velem tart. Azt üzenem az embereknek:  az egészség megtanulható és visszaszerezhető. Ma Balatongyörökig futok el, ahol estére fantasztikus frissítő úszást tervezek, s előadást tartok az egészséges életmódról. Van miről beszélni, hiszen a napokban hallottam egy kisgyerektől, hogy ő bizony ”simavizet” szinte még alig ivott eddigi életében...

A téren összegyűlt diákok  - köztük cukorbeteg gyerekek -  szinte csüngtek a sportember szavain. Közben pedig csokoládét majszoltak... Nincs ebben semmi tévedés, ugyanis csokiból is létezik már olyan, ami lassan szívódik fel, s nem idéz elő hirtelen vércukorszint ingadozást.

Schirilla György az öt nap alatt  több mint 300 kilométeres távot tesz meg, eközben 48 települést érint. Mindenütt fogadják, beszélget a gyerekekkel, s felkerül egy-egy új szalag arra a díszes botra, amit magával visz. Zalában Nagykapornak, Zalacsány, Felsőpáhok, Hévíz, Keszthely, Gyenesdiás, Vonyarcvashegy érintésével jut el Györökre hétfőn. A péntek délelőttre tervezett befutás helyszíne a budapesti I-es számú gyermekklinika, ott adja majd át az útközben gazdagon felszalagozott vándorbotot.

A szervezők képviseletében jelen volt a startnál Szalai Gáborné, a Zalaegerszegi Diabetes Egyesület  elnöke is.
 - Fontos hangsúlyozni, hogy a cukorbeteg gyerekek ugyanolyan teljes életet élhetnek, mint egészséges társaik, ha odafigyelnek néhány dologra. Immár 13 éve szervezünk a 6-12 éves korúaknak táborokat Faddon,  idén augusztus első hetében kerítünk rá sort. Ott a gyerekek  megtanulják maguknak  beadni az inzulint, elsajátítják a vércukormérés módját, s ezáltal sokkal biztonságosabb, önállóbb életet élhetnek, ami a szülőknek is nagy megnyugvás.   A közösségek hozzáállásában szintén  tapasztalható kedvező változás, manapság már a cukorbeteg gyerekeket sem hagyják itthon az osztálykirándulásokról, megtanultak együtt élni e helyzettel. 

- A gyermekkori, 1-es típusú cukorbetegség kialakulása emelkedő tendenciát mutat, s egyre fiatalabb életkorban jelentkezik -  tudtuk meg dr. Buzogány Mária csecsemő- és gyermekgyógyász, diabetológustól. - Korábban  jellemzően inkább kamaszkorban bukkant fel a betegség, 11 - 14 éves korban, a hormonális és egyéb belső változásokkal összefüggésben. Manapság azonban nem ritka, hogy 1-3 éves kis pácienseink  akadnak. Összesen 61 tizennyolc év alatti cukorbeteget gondozunk,  évente 7-9 új eset regisztrálható, ami alacsonyabb, mint a környező megyékben (ott 10-14). A kiváltó tényezők között a genetikai hajlam, a környezeti hatás, a táplálkozás a legfontosabb,  újabban azonban egyre nagyobb figyelem esik egyes hasmenéses vírusfertőzések oki szerepére is.

 Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg alpolgármestere a témát érintő zalai törekvésekről beszélt Schirilla Györggyel. Elmondta, hogy az egészségügyi főiskolán működő ultrahangos és biomechanikai kutatólaborban egy projekt keretében  rendszeresen mérik a környékbeli túlsúlyos gyerekek paramétereit, s programot dolgoztak ki a cukorbetegség megelőzésére.  A gyermekkori elhízás világméretű probléma, leküzdésében a szülők, a családi környezet  felelőssége megkerülhetetlen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!