Hírek

2011.06.18. 06:48

Öko, bio, alternatív: 9 hónap a környezettudatosság jegyében

Aki akarta is nehezen tudta kikerülni pénteken a zalaegerszegi Dísz téren a Zaláért Egyesület környezetvédelmi kampánysorozatának nyitó rendezvényét. Annyiban tehát már most biztosan sikeres a jövő márciusig tartó program, hogy sokakhoz eljuttatta az üzenetet.

Varga Andor

A Zaláért Egyesület 1998-ban alakult és munkájában a kezdetektől kiemelt szerepet töltött be a környezetvédelem - hallhattuk a rendezvényt felvezető pénteki sajtótájékoztatón Borosán Gyulától, a szervezet elnökétől.

- A célra munkacsoportot is létrehoztunk, s nem a mostani az első hasonló pályázati programunk sem - folytatta az elnök. - Tavaly egész éves, Kezünkben a jövő című sorozattal igyekeztünk megszólítani a megyeszékhely felnőtt lakosságát: az előadás-sorozat a vízgazdálkodás, a megújuló energiák, az energiatudatos építészet, a takarékosság témaköreit érintették.

A mostani program viszont a fiatalabb korosztályok felé fordul, illetve a gyerekeken keresztül családokat igyekszik rávenni a mindennapi környezettudatosságra. Borosán Gyula kiemelte: a környezetvédelmi részeket avatott szakemberek segítségével készítették, ugyanakkor a hangsúly számukra a kampányon, a kommunikáción, a tömegek megszólításán van.


- A vezérfonal egy kilenc hónapon át tartó médiakampány - vette át a szót Egyed Enikő, a Környezetvédelmi Fejlesztési Igazgatóság közreműködésével, EU-s finanszírozással, az európai régiós fejlesztési alap segítségével megvalósuló projekt kommunikációs munkatársa. - A jövő hónaptól a nyomtatott sajtóban, rádióműsorokban és szórólapokkal jelentkezünk, hirdetésekkel, képregényekkel, reklám jellegű riportokkal bombázzuk a lakosságot. És kétszer egy hónapon keresztül Zala hat legnagyobb városában citylight reklámok segítségével is közvetítjük a környezettudatosságra ösztönző üzeneteket.

A projekt eleme lesz egy a középiskolás korosztálynak szóló, Zöld-hullám fantázianevű, háromfordulós vetélkedő is. Szeretnék a megye mind a 34 középiskoláját bevonni a versenybe, melynek selejtezőit ősszel tartják. Ezeken választják ki a 12 legjobb, a végső győzelemért harcba induló csapatot.

A Dísz téren - ahol a megnyitón Gyutai Csaba polgármester mondott bevezetőt - színes program várta az érdeklődőket. Laposra taposott PET palackokért ajándékot adtak, ingyenes kerékpárkarbantartás, ökológiai lábnyom számítás, zöld activity és bringatúra, illetve többféle tanácsadás (szigeteléstől a megújuló energiák felhasználásáig) várta a közönséget.


Júliusban folytatják
■ Az egerszegi családi nap csak a kezdet volt a 45 millió forintos, 95 százalékban uniós pályázati pénzből megvalósuló program keretében: július 10-én Keszthelyen, 16-án pedig Nagykanizsán rendeznek hasonlót
■ Ahogy pénteken, a két következő kampánynapon is színes színpadi program várja a közönséget: fellép például az Alma zenekar
■ Minden helyszínen öko- és biopiacot is felállítanak: helyi őstermelők termékeiből rendeznek kóstolót, reform-táplálkozásról szóló tanácsadással

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!