Hírek

2011.06.15. 05:37

Nyolc településen gyűrűzik a zalai gólyafiókákat

Nem szeretném elkiabálni, de egyelőre egészen jónak tűnik az idei gólyaszezon - véli Darázsi Zsolt, a madártani egyesület zalai titkára. Biztosat csak ősszel lehet majd mondani, ám a szakemberek a jövő keddi gólyagyűrűzés után már sokkal többet tudnak majd.

MTI

Ismét nőtt a Magyarországon megfigyelt madárfajok száma

A világ egyik legritkább sirályaként számon tartott korallsirályt (Larus audouinii) figyeltek meg Magyarországon, és ezzel 405-re emelkedett a hazánkban regisztrált fajok száma.
   
A korallsirályt a dunatetétleni Böddi-széken figyelték meg több alkalommal mintegy ezer nagytestű sárgalábú és sztyepi sirály társaságában. A korallsirály megjelenése nagy megdöbbenést keltett a hazai madarászközösségben, minden bizonnyal eltévedt, kóborló példányról lehet szó - közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület kedden az MTI-vel.
   
A sirályfaj kizárólag a mediterráneumban, a parttól távol eső tengeri szigeteken költ. Az állomány legnagyobb része a Földközi-tenger nyugati medencéjében, Spanyolországhoz tartozó szigeteken fészkel, itt található a világállomány 65-70 százaléka. A Földközi-tenger keleti medencéjében fészkelő népessége stagnál, kis mértékben növekvő tendenciát mutat. Újabb kolóniái jöttek létre horvátországi és Portugáliától délre elterülő szigeteken is.
   
A madarat más tengerparti országokban - Anglia, Hollandia, Dánia - már megfigyelték, a kontinens belsejében azonban ritkán fordul elő. A legfrissebb BirdLife International-jelentések szerint a természetvédelmi erőfeszítéseknek és a halászati módszerek megváltoztatásának köszönhető, hogy az 1975-ben még csak 1000 párat számláló korallsirály-világállomány jelenleg 21 ezer 500 párra emelkedett, és számuk folyamatosan növekszik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!