Hírek

2011.06.25. 07:23

Minisztériumi nem az M70-es halálútra

A végleges megoldást csakis az M70-es autóút végig kétszer két sávossá bővítése jelentheti, ám a biztonságos közlekedés feltételeit addig is javítani kell forgalomtechnikai eszközökkel. Röviden így foglalhatóak össze a pénteki koordinációs tanácskozáson elhangzottak.

Gyuricza Ferenc

A szakmai egyeztető fórumot a kedd hajnalban történt, hat halálos áldozatot követelő közúti baleset után Rigó Csaba kormánymegbízott hívta össze.

Rigó Csaba vitaindítóként elmondta, hogy 2004 óta 12 ezer járműnap átlagforgalom mellett 16 halálos áldozat és 150 személyi sérülés szerepel a baleseti statisztikában. Elmondta: a jelenlegi kitáblázást nem tartja megfelelőnek, mert értelmezhetetlen táblaerdővel kell a járművezetőnek szembesülnie, illetve a forgalmi jelzések megtévesztőek, viszont hiányolta a modern, úgynevezett aktív biztonságtechnikai elemeket, a fizikai sávelválasztó elemeket. Azt is hozzátette: a kétszer két sávos úton is el lehet aludni, ám ez esetben nem frontális ütközés lesz a következmény.

A felszólalók többsége hasonló véleményen volt. Pintér László, a térség országgyűlési képviselője szerint a felfestés, az újabb táblák kihelyezése nem oldja meg a problémát.

Dr. Pál Attila, a megyei közgyűlés alelnöke  aki részletekbe menően sorolta az autóút biztonságtechnikai és információs hiányosságait  arról is beszélt, hogy nemcsak optimális látási körülmények között, de sarat felverő kamionok mögött haladva, éjszaka, illetve ködös időben is megfelelően kell tájékoztatni a közlekedőket, erre a jelenlegi rendszer nem megfelelő. Szintén ő mondta, hogy a végig kétszer két sávossá bővítéshez minden műtárgy adott, így mielőbb meg kell teremteni ahhoz a forrást.

Halmi Béla, Letenye polgármestere konkrét javaslattal élt: az elkerülő utak egy részének kiépítése közel sem olyan égető probléma, mint az M70-es biztonságosabbá tétele, ezért onnan lehetne átcsoportosítani szükséges összegeket.

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. osztályvezetője, Kiss Ernő szerint beton sávelválasztók elhelyezésére nincs lehetőség, ám a hét végén megkezdik a piros elválasztó csík felfestését. 

Ajtay Szilárd, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium főtanácsadója viszont egyértelművé tette: a minisztérium álláspontja szerint egyelőre nem várható a kétszer két sáv kiépítése, egyelőre azt vizsgálják, hogy lehet-e a sokmilliárdos beruházásnál olcsóbb módon csökkenteni a balesetveszélyt.

A technikai feltételek mellett az emberi tényező is szóba került. Dedics Zoltán, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság rendészeti igazgatója arról beszélt, hogy egy kivétellel minden halálos kimenetelű baleset a kétszer egy sávos szakaszon történt, ahol a járművezetőknek nincs menekülési lehetősége, míg a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője, Wéber Antal arra emlékeztette a jelenlévőket, hogy a balesetet szenvedettek többsége külföldi állampolgár, ezért esetükben kell szigorítani az ellenőrzésen. Ezzel többen is egyet értettek, s fokozottabb rendőri ellenőrzés lehetőségét is javasolták.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt.-t képviselő Büki Zoltán viszont úgy vélte, az utat kell visszaminősíteni, hiszen az M jelzés megtéveszti a külföldieket. Emellett azt is hangoztatta, az M70-es fordított biztonságtechnikai eszközök lassan már annyiba kerülnek, amennyiből a hiányzó sávokat is meg lehetett volna építeni.

Simon Zoltán csörnyeföldi polgármester elmondta, az M70-esen épültek olyan 640 millió forintos felüljárók is, amelyeken naponta két kerékpáros hajt keresztül.


Interpellációt nyújtott be a Nemzeti Fejlesztési Miniszterhez az M70-es autóúttal kapcsolatosan Zakó László, a Jobbik képviselője. A képviselő az autóút azonnali átépítését követeli, ugyanakkor arra a kérdésre választ vár, hogy miért nem épült ki végig a kétszer két sáv, azaz van-e bármi köze a félbehagyott M70-es autóútnak a kőröshegyi völgyhíd presztízs-beruházáshoz, vagy az M6-os autópályán löszdombba vájt alagutakhoz. Az interpelláció nyári szünet előtt napirendre kerül.

 


Kapcsolódó cikkeink:

Egy nappal az M70-esen történt baleset után: a halálutat okolják a tragédiáért

Sokkoló beszámoló: hat halott az M70-esen (kedd esti összefoglaló)

Frontális karambol az M70-esen (folyamatos keddi hírfolyam)

Fotók a balesetről

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!