Hírek

2011.06.20. 18:35

Kilakoltatások: eddig senki sem várta meg a végrehajtást

Jelenleg több mint harminc önkormányzati bérlakásban élő hátralékost fenyeget a kilakoltatás veszélye Zalaegerszegen. Eddig senki sem várta meg, hogy karhatalommal tegyék az utcára.

Szabó Judit

A bérlakás nem ajándék, fizetni kell érte, mint bármely más szolgáltatásért – ezt a szemléletet igyekszik meghonosítani az önkormányzat, amely a bérlőket is érintő kilakoltatási moratórium lejárta, április közepe után a végső eszközt is beveti azokkal szemben, akik jelentős lakbér- és közüzemi díjtartozást halmoztak fel. Véget akarnak vetni annak a több éve tartó folyamatnak, amelynek következtében elérte a 170 millió forintot az önkormányzati lakáskezelő cég, a Lész Kft. kintlévősége, ezért zöld utat adtak a kilakoltatásoknak. Első körben 18 család esetében vált végrehajthatóvá a kényszerkiköltöztetésre vonatkozó bírósági ítélet, jelenleg pedig 30 bérlőt fenyeget a kilakoltatás veszélye. A szerződéssel rendelkezők tartozását a Lész, a jogcím nélküli lakáshasználókét pedig az önkormányzat peresítette.

Karhatalommal eddig senkit sem kellett kitenni a bérlakásból. Kilencen még ezt megelőzően elhagyták a bérleményt, hárman pedig a végrehajtás megkezdése előtt, a bírósági ítélet birtokában vagy a felmondást követően távoztak önként, tájékoztatott Czudor Léna, a Lész Kft. sajtóreferense. Mint elmondta: több bérlő az utolsó pillanatban próbál megoldást találni, például részletfizetést kérni, de ez már szinte reménytelen.


Az ingatlanokat a bérlők általában lakhatatlan állapotban hagyják maguk után. A lakáskezelő idén 25 millió forintot nyert az önkormányzat pályázatán a felújításokra, de ebből a pénzből a korábban megüresedett lakásokat is rendbe kell tennie.

Májusban az önkormányzat jóváhagyta, hogy gazdasági társasága differenciált hátralékkezelési rendszer alkalmazásával próbálja meg behajtani az adósságokat. A következő hónapokban a Lész hét dolgozója száz olyan bérlőt keres fel, akit már felszólítottak, illetve aki ellen eljárást indítottak a tartozás rendezésére. Felmérik a fizetési képességüket és készségüket, s elmondják nekik, milyen segítséget kaphatnak az adósságrendezésre. A vízdíjtartozások csökkentése érdekében vízkorlátozást alkalmaznak jelenleg 40 főnél, s a lakások lakottan értékesítését is fontolgatják. Az utóbbiról szeptemberben dönt a közgyűlés. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!