Hírek

2011.06.24. 05:39

Gyűjteni a parlagfüvet

Júliustól már bírságot ér, ha valaki nem akadályozza meg a parlagfű virágzását. Erre hívták fel a figyelmet azon a sajtótájékoztatón, amelyet Alsónemesapáti térségében, a 76-os út mellett tartottak csütörtökön kora délután.

Arany Gábor

Rigó Csaba, a megyei kormányhivatal vezetője a szakszerű parlagfű-mentesítést is bemutatta, amikor pár növényt tövestől kihúzott.

- Az önkéntesség európai évének keretében a hulladékgyűjtés és a véradó nap után a parlagfűgyűjtő-akció lesz a harmadik feladat - kezdte a kormánymegbízott. - Az unión belül fertőzöttnek számít hazánk, s különösen Zala megye, ezért kell példát mutatnunk, hogy minél többen kapcsolódjanak be a mentesítésbe - hangsúlyozta.

Mint emlékeztetett, parlagfűvel fertőzött területért akár milliós nagyságrendű bírság is kiszabható, az ellenőrzésekbe idén helikoptert is bevetnek. A mentesítésbe a közmunkaprogramban foglalkoztatottakat is bevonják. A vidékfejlesztési minisztérium pedig pályázaton nyújt támogatást - legfeljebb 200 ezer forintot - eszközök beszerzésére, erre már 68 zalai település jelentkezett.

Dr. Pais Teréz, a népegészségügyi szakigazgatási szerv vezetője egyebek mellett utalt rá: a pollenallergiás betegek gyógyítási költsége évi 10-12 milliárd forintot emészt fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!