Hírek

2011.06.30. 16:12

Fogas kérdésekkel kereshetik fel Harith doktort

Kortól függetlenül nem jól bánunk a fogainkkal, mutat rá – gyenge hasonlattal élve – a probléma gyökerére a mosolygós tekintetű fiatalember, miközben páciense helyet foglal a speciális székben.

Arany Gábor

Természetesen fogorvosi rendelőben vagyunk, szerintem azon kevés helyek egyikén, ahol nem félnek az emberek. Belőlem is hamar elillan a feszültség, pedig ilyen helyre még látogatóba se szívesen járok, de a kíváncsiság elhozott, mert a legutóbbi falujárásunk alkalmával mindenkitől azt hallottam, Harith doktorhoz szívesen járnak a betegek.

Zalaszentivánon 2009 tavaszán nyílt meg a fogorvosi rendelő, ahol dr. Khalid Bushra Harith kezdte meg praxisát. Először magánbetegekkel, de fél éven belül megszervezték a területi ellátást, így a 29 éves orvost ma már három település 1800 lakója keresheti fel „fogas kérdésekkel”. De nem csak ők, mert híre messzebbre szállt, még Írországból érkezett beteg is fordult meg nála.

– Ismerőseim ajánlották, azt mondták róla, hogy nagyon gondos és fájdalom nélkül dolgozik – árulja el a novai Farkas István, aki röntgenfelvétellel érkezik, hogy a további kezeléseket megbeszélje Harith doktorral. Aki egyébként sokak számára a zalaegerszegi kórház szájsebészetéről lehet még ismerős. De lépjünk vissza a kezdetekhez.



További képek itt!


– Programtervező matematikusnak adtam be a felvételi lapomat az ELTE-re, végül szüleim rábeszélésre követtem a példájukat. Orvosok, ők javasolták, hogy a fogászatot válasszam, mert saját munkájukból látták, mennyi fáradsággal, ügyelettel jár a szülészet, gyermekgyógyászat, úgy gondolták, így kicsit könnyebb lesz nekem – tudom meg a pályára állítás mikéntjét. Khalid Bushra Harith Nagyváradon született, Kolozsváron tanuló szudáni és magyar orvostanhallgatók szerelméből. A háromgyerekes család a rendszerváltáskor települt át, Ózd környékén találtak maguknak otthont, munkát. A gyerekek szüleik hivatását követték Khalid Bushra és húga, bátyja is orvos, mindannyian Marosvásárhelyen végeztek ösztöndíjasokként.

– Nagyon jó tanáraim voltak, Kovács Dezső professzor a példa számomra, neki köszönhettem, hogy megszerettem a szájsebészetet. Sok kolléga tart a bonyolultabb beavatkozásoktól, és úgy látom, a nehezebb, időigényes foghúzással is inkább a sebészetre küldik a beteget. Én meg szeretem csinálni, szinte ez a hobbim. Lehet fájdalom nélkül is gyógyítani, olyan légkört teremteni, ahol a beteg félelme elszáll – magyarázza és pár perc múlva már a módszer egy apró elemét is látom. Az injekció beadása előtt a fogínyre érzéstelenítő zselét ken, majd a tű beszúrása után az ínyt finoman masszírozva oszlatja el az injekciót a szövetben. A többi megtekintéséről viszont már lemondtam.

– A szájhigiéniával sok bajt meg lehetne előzni, de rossz fogmosási technika, nem használnak fogselymet. Rendszeresen el kellene távolíttatni a fogköveket is, mert az a legnagyobb ellenség, nemcsak a fogszuvasodás – kezdi az alapoknál, amikor a tapasztalatairól kérdezem. – Sajnos ritka az a páciens, akinél az összes maradandó fog megvan. Kortól függetlenül nem jól bánunk a fogainkkal, ami viszont nevelés kérdése, mert kiskorban kellene elsajátítani a helyes technikát. Meg kell tanítani az embereknek, hogy fontos a szájápolás. A fog a külső megjelenést is meghatározza, törődni kell vele, ne csak a félelem, a fájdalom vigye orvoshoz a beteget, amikor már baj van – magyarázza.


HOSSZÚ TÁVRA TERVEZ
Harith doktor 2008 novemberében érkezett Zalaegerszegre, segédápolóként kezdett, aztán diplomája honosítása után februártól a szájsebészeten kapott állást. Két hónappal később pedig a zalaszentiváni polgármesteri hivatalnál kopogtatott. Alig negyedórás megbeszélés után a település már fogorvossal is büszkélkedhetett. A fiatal szakember hosszú távra tervez, ahogy mondja, már olyan szemmel is nézi a községet, hogy vajon hol lehetne családi házat venni.


Kapcsolódó cikkünk:
Beindították a fejlődés motorját: falujárás Zalaszentivánon

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!