Hírek

2011.06.08. 06:29

Átalakuló piactér - Augusztus elején kaphatják vissza a kereskedők

Várhatóan csak augusztusban költözhetnek vissza a felújítás alatt álló piactérre a kereskedők, mert a régészeti feltárás több időt vett igénybe az eredetileg tervezettnél.

Szabó Judit

 

A régészeti feltárás az eredetileg tervezett költségeket is felülírta: a beruházás négymillió forinttal megdrágult, tudtuk meg Dékány Endre önkormányzati képviselőtől, a Zalaegerszegi Városfejlesztő Zrt. munkatársától.

- Mélyebb munkagödrök készültek a kutatás során, s mivel ezekben kellett kialakítani a zöldségespiac acél tetőszerkezetének alapjait, költségesebb eljárást kellett alkalmazni - indokolta a kiadásnövekedést, melyet az európai uniós projekt tartalékalapjából fizetnek.

 

Anyagilag kedvező ugyanakkor, hogy a piactér régi, felszántott burkolatát nem szállították el a helyszínről, a bontott anyag az alépítményt erősíti.

Dékány Endre elmondta: a kivitelező KK Bau Profil Zrt. a közműépítéseket már befejezte a piac területén. Hamarosan nekilátnak az elárusítóhelyek feletti tetőszerkezet kialakításának és a térkövek lerakásának, a burkolatba építendő szökőkútsor és a pihenőpadrendszer kialakításának. A tér felújításának határidejét módosították: július 11-re kell végezni. Ezt követi a műszaki átadás, majd várhatóan augusztus elején költözhetnek vissza a kereskedők a régi helyükre.

Az iparcikkárusokkal csaknem két évig tartó tárgyalássorozat után megállapodott az önkormányzat, hogy fa pavilonok helyett egységes megjelenésű sátrakban árusíthatnak majd, amelyeket a város rendel meg. Az önkormányzat hatvan darab ponyvás, acélszerkezetű, pasztellszínű sátrat gyártat, igazodva a kereskedők igényeihez, említette Dékány Endre.

Miután az árusok visszaköltöznek a felújított térre, megkezdődhet a 72 férőhelyes felszíni parkoló építése az ideiglenes piac helyén. A tervek elkészültek, az engedélyeztetés utolsó fázisa zajlik, de még módosítani kell az uniós projekt támogatási szerződését, hogy megindulhasson a beruházás. Dékány Endre azzal számol, hogy késő ősszel megépülhet a parkoló.

Mint elmondta, nagyon biztatóan alakulnak a Városfejlesztő Zrt. tárgyalásai a bankokkal a Sütői utcai lakó- és üzletház másának megépítéséről. Az épületnek csak egy része készül a belváros-rehabilitációs program keretében, uniós támogatással, mégpedig a mélyparkolója, valamint a városi cégek közös ügyfélfogadó irodájának otthont adó földszintje.

A belvárost elkerülő út építése és a piac környéki utcák felújítása is megkezdődhet hamarosan. A közbeszerzés lezajlott, nemsokára eredményt hirdetnek. Az már eldőlt, hogy a teljes belváros-rehabilitációs projekt első ütemének végső határideje nem ez év vége, hanem 2012 novembere lesz, az önkormányzat engedélyt kapott az egy évvel későbbi befejezésre.

A belvárost elkerülő út építése és a piac környéki utcák felújítása is megkezdődhet hamarosan. A közbeszerzés lezajlott, nemsokára eredményt hirdetnek. Az már eldőlt, hogy a teljes belváros-rehabilitációs projekt első ütemének végső határideje nem ez év vége, hanem 2012 novembere lesz, az önkormányzat engedélyt kapott az egy évvel későbbi befejezésre.

 

Még bőven van teendő

● A belváros-rehabilitációs projekt első üteméből eddig a Kossuth utca Kisfaludy és Petőfi utca közötti szakaszának átépítése valósult meg
● Jelenleg folyik a piactér felújítása, s hamarosan elkezdődhet a tehermentesítő út kiépítése a felhagyott vasúti nyomvonalon, majd a 72 férőhelyes felszíni parkoló kialakítása az ideiglenes piac helyén
● Az első ütemből hátravan még a Csipkeház árkádjainak magánerős beépítése és a Sütő utcai lakó- és üzletház ikertestvérének megépítése

 

 

Jó tudni - Dugóban araszolhatunk majd a nyáron
Amint jóváhagyják a forgalomtechnikai terveket, megkezdődik Zalaegerszegen a Göcseji, Mártírok és Köztársaság út kereszteződésének átépítése. Egész nyáron közlekedési nehézségekre kell számítani a térségben. (Részletek)

 



Korábbi híreink a kapcsolt anyagok között!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!