Hírek

2011.06.21. 11:12

Akadályok nélkül: tréningek ép és sérült fiatalok részére

Ép és sérült fiatalok képesek elfogadni egymást, s közösen kiváló hangulatban együtt szórakozni. Ezt bizonyította a megyei önkormányzat magyarszerdahelyi fogyatékosok rehabilitációs intézete és otthona lakóinak részvételével tegnap befejeződött projekt.

Szalabán Attila

A Tudat Mezsgyéjén Alapítvány tavaly nyert a Nemzeti Erőforrás Minisztériumától 500 ezer forint támogatást. Ebből a pénzből 20 fogyatékossággal élő, és 8 ép fiatal számára szerveztek 3, egyenként kétnapos tréninget különböző helyszíneken.

- A tervünk az, hogy egyre több olyan programot szervezünk, melyekre a környék fiataljait is meghívjuk - jelezte Kollerné Miklósy Erzsébet, a magyarszerdahelyi intézmény igazgatója. - Ennek jegyében tartottuk meg most is ezt a három tréninget. Érdekes volt megfigyelni az ép fiatalok reakcióit: először még tartózkodóak voltak, de aztán feloldódtak, és hajnali háromig beszélgettek sérült embertársaikkal.


A három tréningből álló program részleteiről Bakos Gerda, a projekt felelőse számolt be. Mint ismertette, tavaly ősszel Valkonyára kirándult a 28 fiatal, természetesen szakemberek kíséretével. Túrázás mellett közösségépítő játékokkal töltötték az időt - s hasonlóan szórakoztak idén áprilisban Őrtilosban és környékén, ahol a Duna-Dráva Nemzeti Park csodálatos élővilágával is megismerkedhettek. A programsorozat utolsó állomása idén június 18-19-én Bázakerettyén volt, ahol a kistolmácsi tavat és a helyi strandot látogatták meg, de sportversenyekre és éjszakai túrára is sor került. A projektfelelős hangsúlyozta: a programsorozat célja volt, hogy értelmileg sérült és ép emberek együtt tudjanak szórakozni.

- Ma meggyőződhetünk róla, hogy érdemes volt-e pályázni, s mi maradt meg a résztvevőkben - adta át a szót Bakos Gerda az érintett fiataloknak, s ők éltek is a lehetőséggel. Horváth Sándor például arról beszélt, hogy Valkonyán milyen élmények érték. - Kétnapos kiránduláson vettünk részt - idézte fel a történteket. - Az első nap megérkezés után elmondták a programot, aztán sokat játszottunk, jól éreztem magam - úgy hiszem, hogy valóban elfogadtak.

A pályázati lehetőségeket továbbra is figyelik, s ha adódik, újból élnének vele.


Ifjúsági alapprogram
● A Tudat Mezsgyéjén Alapítvány a Gyermek és Ifjúsági Alapprogramon keresztül nyerte a támogatást
● A pályázat fiatalok közösségformáló, közösségfejlesztő tevékenységeinek támogatásáról szólt
● A projektbe magyarszerdahelyi, kacorlaki, pölöskefői, gelsei, újudvari és kanizsai fiatalokat vontak be
● A kétnapos tréningek során különös figyelmet fordítottak az interaktív tanulásra és fejlődésre, ez a csoportot kísérő két pedagógus feladata volt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!