Hírek

2011.06.28. 18:07

180 millió hiányzik a kasszából

Noha az adókivetések összege mintegy 45 millió forinttal növekedett a múlt évihez képest, a teljesítés aránya 5 százalékkal csökkent. Keszthely kasszájából emiatt 180 millió forint hiányzik. Pedig az elmúlt évben mintegy 22 ezer fizetési felhívást, év végén pedig 3-4 ezer hátralékos értesítés küldött ki az önkormányzat adócsoportja, s az adóhátralékok kifizettetése érdekében tavaly 3993 esetben kezdeményeztek behajtást.

Sámel József

Az adóbevallási és -fizetési morál egyaránt romlott az elmúlt évihez képest  hangzott el a képviselő-testület legutóbbi ülésén.

Kiderült, az építmény- és iparűzési adó tekintetében elmaradások vannak. Ennek fő oka, hogy a nehéz gazdasági helyzet miatt számos vállalkozás, gazdasági társaság ellen indult felszámolási eljárás. Az önkormányzat 2009-ben 66, tavaly 43 esetben jelentett be hitelezői igényt felszámolás keretében. Az iparűzési adóbevallás elmulasztása miatt egyébként 225 adózót bírságoltak meg, mivel többszöri felszólítás ellenére sem teljesítették e kötelességüket. Az ellenőrzések során ötvenöt olyan vállalkozást is találtak,  melynek telephelye vagy székhelye Keszthelyen volt, ám nem jelentkezett be az iparűzési adó alá.

 

A  magánszemélyek kommunális adója stagnálást mutat. Az összeg behajtása folyamatosan történik, ennek leghatékonyabb módszere a munkabérletiltás. Tavaly 696 esetben intézkedtek ily módon.

A gépjárműadó-bevétel növekedett, ez azonban a törvény változásának, a díj emelkedésének köszönhető.

Az idegenforgalmi adó csökkent, ennek oka, hogy kevesebb volt a vendégéjszaka. (Sokat mondó adat, hogy míg 2007-ben 199,6 ezer, addig tavaly 153,5 ezer vendégéjszakával számolhatott a város.) Az adózók fizetési, bevallási morálja egyaránt jelentősen romlott, a hátralék összeg 20,5 millió forinttal emelkedett az előző évihez képest, ami 12,7 százalékos növekedést jelent, 2009-et alapul véve.

Az adóhátralék emelkedésének jelentős tényezője, hogy 2010-ben tovább nőtt a felszámolás alatt lévő vállalkozások száma.

- Keszthely önkormányzatának számos intézményt kell működtetnie, a városnak nagy szüksége van az adóbevételekre  - fogalmazott sajtótájékoztatóján Ruzsics Ferenc polgármester.  - A kintlévőségek behajtása nem könnyű feladat, az adócsoport mindent elkövet, hogy a hátralékokat behajtsa.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!