Hírek

2011.05.08. 16:40

Példaértékű összefogás: Dobriban is megújult a zsidó temető

Nemes és múlhatatlan felismerésnek nevezte Nagy Kálmán, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke azt az összefogást, amely révén sor kerülhet a megyében található zsidó temetők felújítására. Vasárnap Dobriban avatták fel a legutóbb rendbetett nyughelyet.

Gyuricza Ferenc

A dobri zsidó temető rendbetételében a megyei önkormányzat és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége mellett a község és egy helyi civil szervezet is részt vett.



A program kezdeményezője a Dobri Jövőjéért Egyesület volt, amelynek elnöke, Végh Hajnalka a vasárnap megtartott ünnepségen többek között kihangsúlyozta: a 2009-es alakulás utáni első és egyben legfontosabb programjuknak a temető helyreállítását tartották, ám a munkálatok közben arra a felismerésre jutottak, hogy a síremlékek helyreállításhoz szükségük van szakértő segítségre, ezért fordultak a zalaegerszegi zsidó hitközséghez, s rajtuk keresztül a MAZSIHISZ-hez, illetve a megyei közgyűléshez. A civil szervezet vezetője emellett kitért a XIX. század végén mintegy ötven főt kitevő helyi zsidóság történetének rövid ismertetésére, illetve szólt azokról a méltatlan állapotokról is, amelyek a temetőt jellemezték.

 

Siklósi Vilmos, a zalaegerszegi hitközség elnöke szerint példaértékű az összefogás, ami Zala megyében az izraelita temetők helyreállítása terén zajlik, s amennyiben a programot folytatni tudják - vagyis az ahhoz szükséges anyagiakat az eddigieknek megfelelően biztosítja a megye és a MAZSIHSZ - úgy két ciklus alatt valamennyi ismert zsidó temetőt helyre tudják állítani.

 

 

Horváth Albin Sándor, a község polgármestere pedig arra vállalt kötelezettséget, hogy az önkormányzat a település keresztény temetőjével együtt a zsidók nyughelyét is gondozni és ápolni fogja.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!