Hírek

2011.05.04. 15:18

Négyszázhetvenmillió forint a Parlament díszkivilágítására

Az Origo hírportál szerdai beszámolója szerint eredetileg a költségvetés átláthatóságának erősítésére, az új törvények hatástanulmányaira, "beárazására" szánták azt a 470 millió forintot, amit most a Parlament díszkivilágítására költenek; a korábbi Költségvetési Tanács megtakarításai ugyanis az Országgyűlés Hivatalához kerültek.

MTI

Az origo.hu ismertetése szerint a kormány engedélyezte, hogy az Országgyűlés Hivatala az előző évről áthozott 655 millió forintját idén elköltse - leegyszerűsítve ezt mondja ki az egy hete hozott kormányrendelet. Ennél azonban többről szól a jogszabály: a pénz java része, 470 millió forint az átalakított Költségvetési Tanács (KT) tavaly év végén "szélnek eresztett stábjától" származik, ennyit takarított meg a KT 2010-ben, ezt pedig most a Parlamentet, mint intézményt működtető Országgyűlés Hivatala arra költheti el, amire csak akarja. A kettő különbözete, 185 millió forint a hivatal által múlt évben megspórolt tétel - olvasható a cikkben.
   
Az Országgyűlés Hivatala nem sokat gondolkodott azon, mihez is kezdjen a közel félmilliárdos összeggel: mint azt Nagy Zoltán, a hivatal gazdasági főigazgató-helyettese a hírportálnak elmondta, április 29-én felhívást tettek közzé a Közbeszerzési Értesítőben. Az épület dunai homlokzatának, az alsó- és felsőházi termei tetőzetének, az épületvégi tetőzeteknek, a kupolának és a kőtornyoknak a díszkivilágítását szeretnék megoldani, augusztus 10-re ennek pedig el kell készülnie. Ezt a munkát, mint a felhívásból kiderül, 900 millió forint plusz áfára becsüli a hivatal, vagyis a KT-től származó összeg ennek durván a felét fedezné.
   
A projekt az elfogadott költségvetési törvény tanúsága szerint elviszi az idei felújítási keret java részét. A hivatalnak csaknem 1,7 milliárd forintja van felújításra, beruházásra - írja az Origo.
   
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!