Hírek

2011.05.07. 05:27

Kiégett a vezeték - Hét családból csak egy fizeti rendesen a díjakat

Gyertya vagy zseblámpa fénye mellett tölthetik az estéiket a zalaegerszegi Batthyány utca 2. lakói húsvét vasárnapja óta. Az elöregedett villanyvezeték ugyanis kigyulladt, a lakók a tűzoltókat hívták, majd megérkeztek az E.ON szakemberei, akik az állapotok láttán nem voltak hajlandóak visszaállítani a szolgáltatást.

Arany Gábor

 

- Húsz éve lakom az önkormányzat szociális bérlakásában, nincs elmaradásom díjfizetéssel, mégis így jártam - panaszolta a középkorú férfi, aki csak név nélkül nyilatkozott , s közben elővette akkurátusan összerakott csekkjeit. - Tudom, hogy a többi bérlő nem így fizet, közel egymillió forintos tartozásról tudok, de most én is bűnhődöm. Pedig az emeleti lakásomban nemrég kicseréltettem az összes vezetéket, ez 120 ezer forintomba került. Hiába, mert a főhálózat teljesen tönkrement. A bérleti szerződés szerint viszont az ingatlan tulajdonosának kötelessége gondoskodni az épület karbantartásáról, a központi berendezések állandó üzemképes állapotáról - érvelt.

 

Nos, igazát senki nem vitatja. Azt már Gallai Gábor, az ingatlant kezelő LÉSZ Kft. főmérnöke árulta el, hogy a jogcím nélküli lakók, önkényes lakásfoglalók miatt a híradásainkban is többször szerepelt épület bajai oly számosak, hogy az önkormányzat nem tervezi a felújítását. Csak a villamos vezetékek cseréje másfél millió forintot vinne el, miközben a megoldást a kétszintes ház teljes újjáépítése jelentené, de ez szóba sem jöhet.

Mint elmondta, a Batthyány utca 2. hét bérlőjéből - családok, több gyerekkel - valóban csak egy fizeti a bérleti díjat, közüzemi díjakat, a többi nem, ráadásul két bérlő már mindenféle jogcím nélkül él ott. A 45 dolgozót foglalkoztató LÉSZ Kft. közel 170 millió forintos kintlévőséget görget maga előtt, erre is tekintettel kell lenniük, amikor az ilyen váratlan kiadásokra valót előteremtik.

- Ebben a helyzetben az önkormányzat dönthet a lakók elhelyezéséről, s mi ezt hajtjuk végre - foglalta össze.

A Batthyány utca 2. további sorsáról dr. Kovács Gábor jegyzőt kérdeztük, aki elmondta, a jövő hét elején határoznak arról, hogy a lakók milyen elhelyezést kapnak. Az önkormányzat rendelkezik üres lakásokkal, amelyeket az arra jogosultaknak felajánlhatnak. Ezek különböző mőségűek, a kiválasztáskor tekintettel lesznek a bérlőkkel eddig szerzett tapasztalatokra is.  Minap hat szociális bérlakást hirdetett meg az önkormányzat, de a május 6-ai határidejű pályázatot most visszavonták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!