Hírek

2011.05.04. 18:19

Indulatos, személyeskedő hozzászólások a csörnyeföldi közmeghallgatáson

Elégedetlen a roma közösség egy része a csörnyeföldi cigány kisebbségi önkormányzat elnökének tevékenységével, ezért Steflovics József lemondását követelik. Amennyiben a vezető nem távozik önként, úgy akár a CKÖ feloszlatását is hajlandóak lennének kikényszeríteni.

Gyuricza Ferenc

A településen mindennek aláírásgyűjtéssel adtak nyomatékot, de a szerdán megtartott roma közmeghallgatáson  - amelynek fő témája a múlt  évi beszámoló és az idei tervek ismertetése lett volna -  ugyancsak szóba került a CKÖ feloszlatása.

A roma közmeghallgatást amúgy nemcsak az aláírásgyűjtés miatt kellett összehívni, hanem azért is, mert a Zala Megyei Kormányhivatal törvényességi észrevétel során kifogásolta annak tavalyi elmaradását.

A rendezvény viszonylag gyér érdeklődés mellett zajlott, a négy CKÖ-taggal együtt 13 roma jelent meg.

A hozzászólók közül többen is indulatos, olykor személyeskedésbe torkolló hozzászólások során fejezték ki véleményüket. Steflovics Józsefnek felrótták többek között, hogy nem foglalkozik a helyi roma kisebbség ügyeivel és érdekképviseletével, nem tartózkodik a CKÖ hivatalos irodahelyiségében, kizárólag a saját családtagjainak nyújt segítséget a tanulmányi ösztöndíjak elnyerésében, míg a legvehemensebb hozzászóló, Orsós László azt is kifogásolta, hogy személyi ellentétek miatt az elnök nem képes együttműködni a községi önkormányzattal, s ennek a helyi roma lakosság látja kárát. 

 

A közmeghallgatáson Steflovics Józsefnek felrótták továbbá, hogy a CKÖ egy pályázat révén most képes segítséget nyújtani egy helyi roma lakos leégett házának újjáépítésében, ám eddig más rászorulók  - bár igényelték volna,  - nem részesültek hasonló támogatásban.

A vádak egy részét  -főleg azokat, melyek szerint Steflovics Józsefnek anyagi előnye származott pozíciójából  - az elnök visszautasította, s azt is kijelentette: nem mond le, mert ebben az esetben az említett házfelújítási program bebukna. Miután azonban a CKÖ két tagja  Molnár Józsefné és Virág Gábor  is úgy nyilatkozott, hogy a pályázat befejezését követően ők biztosan visszaadják mandátumukat, végül maga az elnök is hasonló kijelentést tett. A négy CKÖ-tag közül így a közmeghallgatás végére csak az elnök felesége, Steflovics Józsefné tartott ki abbéli álláspontja mellett, hogy működjön tovább a testület.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!