Hírek

2011.05.20. 18:18

Gyenesdiási bio-, látvány- és halpiac a térségben termelt árukkal és balatoni halakkal

Ha naponta annyian fordulnak meg a pénteken felavatott Balatoni autentikus bio-, látvány- és halpiacon, mint pénteken, akkor gyorsan bővíteni kell majd a területet. Tény, választék is akadt bőségesen.

Sámel József


Újabb attrakcióval gazdagodott a település, a strandhoz vezető sétány mellett, a Kárpáti korzó szabadidőparkja mellett nyitotta meg kapuit a létesítmény, melyet összesen tizennyolcmillió forintból alakítottak ki.

A Gyenesdiási Turisztikai Egyesület az Új Magyarország Vidékfejlesztési Pályázatán 14,5 millió forintot nyert.

A Dalárda műsorát követően a vendégeket a szervezet alelnöke, Suba Zoltánné köszöntötte, majd Gál Lajos polgármester mondott beszédet, felidézve a piac létesítésének előzményeit. Hangsúlyozva az összefogást, azt mondta, a létesítményben a helyi és térségi termékek kapnak helyet, köztük igazi különlegességek, a zöldségektől a juh termékekig, húsárukig. Az pedig különösen örvendetes, hogy a balatoni halak is megjelentek a piacon.

 E gondolatsort folytatta Manninger Jenő, a megyei közgyűlés elnöke, országgyűlési képviselő, aki úgy fogalmazott: jó, hogy a térségi termékeket helyben lehet beszerezni. Hozzátette: bízik abban, hogy a halpiac megnyitása egy folyamat kezdete.

 

Puskás Zoltán, a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. vezérigazgatója beszédében a cég új arculatáról ejtett szót, kiemelve: az egészséges életmódot is előtérbe helyezve, biztosítani kívánják a lakosság számára a balatoni halakat. Egyben meghirdette a társaság új kampányát, melynek célja, hogy ki kell enni a Balatonban tájidegen, ám egészséges ételt jelentő busát a tóból. Amint megtudtuk, mindenki bízik benne, hogy a halpiaccal megteremtődik az igazi balatoni halkultúra jövője.

-Jó lenne, s az a cél, hogy a lakosok és a vendégek megismerjék és megszeressék a balatoni halakat. A hekk eltűnjön, s például a keszeg kerüljön a helyére- fogalmazott a Gyenesdiási Turisztikai Egyesület két tagja, Suba Zoltán és Keresztes József, miközben keszeget forgattak paprikás lisztbe. - Fontos, hogy minden a hagyományos módon történjen. S reméljük, hogy a piac a hétköznapokon is működik majd – tették hozzá.

 A vasárnap lesz a fő nap
● A piacon kilenc pavilont, mérlegházat és tárolót, valamint 30-40 asztali árusítóhelyet alakítottak ki
● A létesítmény mûködését az új parkoló is segíti
 ● Márciustól novemberig naponta nyitva tart a piac. A fő piaci nap a vasárnap lesz
● Az élelmiszerek mellett kézmûves- és dísztárgyak is megjelennek
● A halpiac kínálata széles lesz, a balatoni pikkelyeseket akár jégtálcáról filézve, vagy akváriumból is ki lehet választani A Gyenesdiási Turisztikai Egyesület és a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. képviselői nem csak beszéltek   

 Turizmus dosszié itt!

  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!