Hírek

2011.05.17. 09:41

Deák Ferenc kedvenc forrása volt

A kehidakustányi Deák-kúthoz ugyan a kíméletlen időjárás miatt nem jutottunk el a falujárás napján, de a helyiek elmondása felkeltette érdeklődésünket.

Sámel József

Tény, érdemes sétát tenni a csodaszép völgyben. A helytörténetet jól ismerő Tamás Erzsébettől megtudtuk: a falu környékén több jelentős forrás, illetve kút szolgálta az erdőn, mezőn dolgozókat, kirándulókat. Az almási erdő mellett a Kotyogó, a Fekete tóka, a temető alatt a Kútfoló, melyről az Árpád-kori templom 800 évvel ezelőtti leírásában már említést tesznek.

-  A déli Öreghegy, az Irtás jelentős vízforrása a Deákkút. Az 1795-ben készült földmérő térképen már Deákkúti völgyként szerepel a forrás, mely a Deák-család erdejének szélén ered - fogalmazott. - A kúthoz 1981 óta több mint négy hektár védett erdő tartozik, ahol tavasszal gazdagon virágzik az odvas keltike, a kontyvirág, a pettyegetett levelű tüdőfű, a medvehagyma.

Deák Ferenc, ha Kehidán tartózkodott, szívesen járkált kint a természetben, szeretett szép időben sokat sétálni. A legenda, ami fennmaradt a kútról, hogy Deák nagyon szerette a friss, hideg vizét, ezért hordóban szokta bevitetni a faluba, a kúriába.

Kedvelt turistacélpont, a kutat körülölelő csodás fák szinte templomszerű boltozatként terülnek el a fejünk felett. Nagy nyári hőségben levegője hűvös, a vándorok szívesen megpihennek alattuk. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!