Hírek

2011.04.12. 06:20

Méltányosság nincs! - Névtelen feljelentés miatt kerültek Orsósék bajba

A pusztamagyaródi Orsós János és társa, Éva életvitele példás a romák közt. Amit tudnak, dolgoznak, környezetük rendezett. Most azonban hatalmas problémával kerültek szembe: félmillió forintos bírság várhat rájuk.

Horváth-Balogh Attila

 

- Mondja, mit csináljunk? Ennyi pénzt egyszerűen nem bírunk előteremteni - tárta szét karjait kétségbeesetten Orsós Éva, aki nem tudja, hogy a fajtájuk - ahogy fogalmazott -, vagy más sodorta-e bajba őket. Jóakarójuk ugyanis egy Kanizsán feladott levélben hívta fel az illetékes hatóságok figyelmét arra, hogy udvarukban áll egy engedély nélkül épített épület.

Indítékként az irigységet sejtik a dolog mögött.

- Kilenc éve húztuk fel azért, hogy a lányomnak ne kelljen az utcára menni, most ő lakik benne a 3 gyermekével, az unokáimmal - így Orsós Éva. - Nem nagy, csak olyan 30 négyzetméteres. De ez is sokat jelent, mert a házunk egyetlen szobájában nem fértünk volna el mindannyian.

- Annyiban valóban hibáztunk és tévedtünk, hogy nem kértünk engedélyt az építéshez - vetette közbe a férfi. - Nem is tudtuk, hogy kell ilyesmi, hiszen nem családi házról volt szó, még ha lakhatásra használjuk is. Most megkértük a fennmaradási engedélyt, az ezzel járó költségeket természetesen vállaljuk, de az építéshatóság részéről kilátásba helyezett félmillió forintos bírság a padlóra küldene minket. Abban reménykedünk, hogy lehet még tenni valamit és nincs veszve minden, mert a büntetésről szóló határozatot nem kaptuk kézhez, csak az ügyintéző (aki kint járt) mondta, hogy ennyire számítsunk...

Orsós Éva most munkanélküli, bérpótló juttatásban részesül, élettársa, János pedig alkalmi munkákból él. Az ügy pikantériája, hogy az asszony húgára is bírság vár, ott egymillió forintot taksáló szankció van kilátásban.

 A faluban, aki csak hallott róla, mindenki értetlenül áll a történtek előtt. Na nem azért, mintha a törvények és jogszabályok nem vonatkoznának mindenkire egyformán, de az általunk megkérdezettek visszásnak tartották, hogy éppen azokat büntetik meg, akik amúgy törekvőek és ezért példát mutathatnak a településen élő többi romának.

Ilyen véleményt fogalmazott meg egy járókelő, illetve Somogyi Péterné is. A nyugdíjas pedagógus tanította is Orsós Jánost és élettársát, akikkel soha, semmilyen gondja nem volt.

Az ügyben eljáró letenyei polgármesteri hivatalban megtudtuk: építéshatósági bírság esetén nincs mód arra, hogy akár részben, akár egészében elengedjék a büntetést. Halasztott fizetés kérhető ugyan, de az csak 60 napot jelent, semmi többet. És Orsósékon sajnos, az elévülés sem segít, az ugyanis 10 év leteltével következhet be. Ők pedig - igaz, csak egy évvel - de még ezen belül vannak. Egyetlen módon úszhatják hát meg a büntetést: ha elbontják az építményt.

Ezzel együtt Simonyai Imre, az építéshatóság osztályvezetője arra figyelmeztetett: döntés még nem született az ügyben...

Ezzel együtt Simonyai Imre, az építéshatóság osztályvezetője arra figyelmeztetett: döntés még nem született az ügyben...

 

NINCS APELLÁTA
Kovács Károlyné polgármester szintén sajnálatosnak tartja a történteket. Mint azt elmondta, véleménye szerint az ügyet senki sem piszkálta volna, ha nem érkezik az a bizonyos névtelen levél a hivatalba. Pusztamagyaród első embere személyes bosszút vél a háttérben. Álláspontja szerint nagy kár, hogy nincs lehetőség méltányosságra, pedig Orsósék és a másik, egymillióra bírságolt család is megérdemelné a könnyítést. Hozzátette, szinte minden portán lehet találni engedély nélkül felhúzott épületeket, szerszámosokat. Egy-egy ilyen mellé már csak rosszindulat kell és...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!