Hírek

2011.04.01. 06:29

Koldulási és állatetetési tilalom Nagykanizsán

Számos rendeletét módosította csütörtöki ülésén Nagykanizsa közgyűlése. A munkáját zárt üléssel kezdő testület első nyílt napirendi pontja keretében 46 korábban megalkotott rendeletének felülvizsgálatát végezte el.

Szalabán Attila

A közgyűlés elé került csomagban többek között az állattartás szabályairól szóló rendelet is szerepelt, s azt a testület oly módon változtatta meg, hogy a jövőben tilos Nagykanizsa közterületein bármilyen állat etetése. Ezzel kapcsolatban Bizzer András (Fidesz) rámutatott: régi vágya teljesül a változtatás életbelépésével, hiszen már több éve kérte a módosítást. A közgyűlés a 46 rendelet között némileg megváltoztatta a közterületek használatáról szóló jogszabályt is, döntésük értelmében a kihirdetés napjától tilos lesz másoktól pénzt kéregetni Nagykanizsán a Zrínyi, Rozgonyi, Vásár, Sabján és Király utcákban, valamint a Széchenyi, Eötvös és Huszti téren, illetve az általuk körbe foglalt közterületeken. Gyakorlatilag vita nélkül módosította a testület a helyi építési szabályzatról szóló rendeletét.

Kisebb változtatások lépnek életbe az épített és természeti környezet értékeinek helyi védelméről szóló jogszabályban.


Ismét a közgyűlés elé került a helyi vendéglátóüzletek éjszakai nyitvatartási rendjéről szóló rendelet. Az előterjesztésben a városatyákat Cseresnyés Péter polgármester tájékoztatta arról: több vállalkozó kereste meg az önkormányzatot azzal, hogy a nemrég elfogadott szabályozás az általuk üzemeltetett vállalkozás működését ellehetetleníti. A probléma megoldása érdekében a polgármester arra tett javaslatot: a korlátozások alóli mentesség területét terjesszék ki az Eötvös térre is - ezt a jelenlévők elfogadták. Mint ahogy 6 tartózkodás mellett 11 igennel rábólintottak Nagykanizsa 2011-2014-es gazdasági programjára is, bár azzal szemben ellenzéki oldalról többen kritikát fogalmaztak meg. Dr. Etler Ottó (Civil Összefogás Nagykanizsáért Egyesület) úgy fogalmazott: ahhoz, hogy jó koncepciót tudjanak elfogadni, a dokumentumot pontról pontra meg kellett volna vitatni, ehhez képest szerinte a képviselők nem kaptak még 48 órát sem a terjedelmes anyag tanulmányozására. Marton István (Kanizsáért Közéleti Egyesület) úgy vélte, a rózsaszínű álmokat el kell felejteni, s felhívta a figyelmet arra, hogy a várost a 4. ciklusban, Litter Nándor polgármestersége alatt hosszú távra eladósították. Cseresnyés Péter - egyetértve Bene Csaba fideszes frakcióvezetővel - rámutatott: bár Nagykanizsa lehetőségei a régebbi döntések és a jelenlegi pénzügyi helyzet miatt nagyon korlátozottak, mégsem a visszalépést választották, hanem fejlesztéseket, beruházásokat kívánnak megvalósítani.

Ezután többek között az idei intézményi felújítási tervekről határozott a képviselő-testület. A városatyák elé került dokumentum szerint a nagykanizsai iskolák, óvodák, szociális intézmények, bölcsődék, művelődési házak összesen 2,372 milliárd forintos felújítási igényt nyújtottak be. A közgyűlés ennek töredékét biztosította, összesen 30 millió forintot osztva szét az igénylők között. A munkálatokat idén november 30-ig végzik el a szakemberek.


Koncepciók
Több koncepciót is elfogadott a közgyűlés. Ezek közül talán a legjelentősebb a 2011– 2014-re szóló gazdasági program volt, de az ülésen részt vevő képviselők többsége rábólintott a sporttal, civil szférával, ifjúságpolitikával kapcsolatos koncepciókra is. Az informatikai fejlesztési koncepciót viszont – Cseresnyés Péter javaslatára – végül nem vették napirendre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!