Hírek

2011.04.14. 18:42

Ismét fórummá válhat a tér

Nagykanizsán csütörtökön letették az alapkövet a megújítás alatt álló Erzsébet téren. Mint elhangzott: a főtér kialakítása során a közösségi funkció kiszélesítése és a város történeti hangulatának visszaidézése a fő cél.

Sámel József

Cseresnyés Péter polgármester az ünnepélyes alapkőletétel előtt elmondta: bár a belváros rekonstrukciója a Huszti téri körforgalom kialakításával már korábban elkezdődött, azért szervezték mégis mostanra az alapkőletételt, mert a projekt legnagyobb eleme a több mint 800 millió forintból megújuló Erzsébet tér.

Berkecz Balázs, a Magyar Urbanisztikai Társaság képviseletében arról beszélt, hogy a tér megújítása a helyi gazdaság számára is előnyöket jelent, hiszen egy impozáns belváros több látogatót, vásárlót eredményez a belvárosi üzletek, kávéházak számára.

Szálka Miklós, a terveket készítő Pro Urbe Kft. részéről azt emelte ki, hogy a megújított tér ismét fórumává válhat a lakosságnak, sőt, a forgalomcsillapítás eredményeként a város több pontján alakulhatnak ki sétányok és terek.

 

Horváth István projektmenedzser elmondta: a rekonstrukció az év vége felé fejeződik be, majd azt követően az Erzsébet tér körüli útszakaszok és járdák is megújulnak, ezen munkálatokat viszont összhangba kell hozni a szennyvízberuházás belvárost érintő szakaszaival, ezért pár hónapos csúszás várható a beruházás egészét illetően. Lapunk kérdésére Cseresnyés Péter hangsúlyozta: a tényleges munkát végző alvállalkozók zöme helyi, így több száz kanizsai embernek ad munkát a térrekonstrukció. Jelezte: a kanizsaiaknak régi vágya, hogy a várost érdekessé tegyék a zalakarosi, hévízi, balatoni turisták számára. A megszépülő Erzsébet tér alkalmas lesz erre, pláne, ha a belvárosban ismét üzletek, butikok, teraszos vendéglátóhelyek sokasága üzemel majd.

- A tér egy része parkként, másik fele rendezvénytérként funkcionál majd.
- Utóbbi területen kerül elhelyezésre a zenepavilon, egy új, 13 méter átmérőjű szökőkút és Erzsébet királyné szobra.
- A téren kap elhelyezést a Testvérvárosok kútja, valamint a Kanizsa vár makettje, mely a földbe süllyesztve biztonsági üveggel fedve lesz látható.
-  A Török kút helyére a Szentháromság-szobor kerül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!