Hírek

2011.04.22. 06:17

Gázkitöréstől lőszerrobbanásig: sztorik a nyugdíjba vonult a rendőrkapitánytól

A sárhidai gázkitöréssel kezdtem, a botfai robbanással fejezem be a kapitányságvezetői munkámat, adja meg 14 év keretét Kámán János ezredes. A megyeszékhely első rendőre április elsejétől elköszönt az aktív szolgálattól.

Arany Gábor

 

- Nincs konkrét ok, miért most álltam fel - megy elébe a kérdésnek Kámán János. - Nem küldtek, nem is lett elegem a munkából, a tervezett nyugdíjkorhatár-változások sem riasztottak meg, csak úgy éreztem, hogy az elmúlt másfél évtizedben mindent kiadtam magamból - magyarázza.

Rendőrcsaládban szocializálódott, édesapja is a testületben töltötte életét, 32 év szolgálat után 89-ben vonult nyugdíjba. De akadt más hasonlóság is: például a nevük és az, hogy anyakönyvi kivonatuk szerint mindketten január elsején születtek.

- Sokszor megkérdezték, hogy állami biztosítós bébi vagyok-e - neveti el magát -, de az az igazság, hogy nem pontos a dátum. Apám Győrváron született 1935-ben, én pont húsz évvel később Vasboldogasszonyban. Mindketten december utolsó napjaiban, de azért írták be a későbbi dátumot, hogy a katonai sorozásnál egy évet nyerjünk - derít fényt az egybeesés okára.

Lendüljünk túl az apró hamisításon...

Kámán János nem készült rendőrnek, számviteli főiskolát végzett, de amikor 1979-ben munkalehetőséget kínáltak a megyei rendőr-főkapitányságon, nem habozott. Lakásügyekkel, elhelyezéssel foglalkozott, egyebek mellett az operatív tevékenység hátterét is biztosította.

- Ezek voltak az úgynevezett titkos találkozási pontok, fedett lakások, ennyit tudtam róluk, de a további részletek előttem ismeretlenek maradtak - említi az irodai munka titokzatosabb részét.

 

Polgári alkalmazottként töltött el egy évet, amikor szóba került, hogy szakértelme jól jönne a gazdasági bűncselekmények felderítésében. Elcsábították, és hamarosan már vizsgálóként dolgozott.... A tűzkeresztségen igazi tüzes üggyel esett át, a kanizsai Domus áruház pusztulását vizsgáló nyomozásban dolgozott.

- Felmerült a szándékosság is, de végül a szakértő nem zárta ki a műszaki hibát sem - idézi tanuló ügyét .

És a továbbiak? Külföldön dolgozó munkások fizetését elsikkasztó alkalmazott, üzérkedés, csecsemőgyilkosság, emberölés - sorolja az igazi krimikből. No meg jó pár halálos baleset. Házbontás közben fal dőlt az építkezőre, máskor meg a kalákában végzett munka fordult tragédiába. Egyik helyen a házilag öntött áthidaló csapta agyon az apjának segítő fiút, másutt a gerendát beemelő munkás lépett le a falról a semmibe. Mozgalmas évek voltak, megtanulta a szakma fortélyait, meg hogy kellő távolságtartással szemlélje ezeket az eseteket.

- Sok megrázó tragédiát láttam, de ez számomra munka maradt, és jöttek az újabb ügyek, ezért akkor túlléptem rajtuk, de most is az összesre emlékezem - mondja.

Higgadtsága, alapossága, kitartása, vagy ahogy felesége meghatározta: csökönyössége is lehetett ajánlólevele a következő lépcsőfokhoz. A megyei rendőr-főkapitányság személyzeti osztályára került: 13 évet töltött itt. Minden rendőrt személyesen ismert a megyében. Értékelések, minősítések, képzési, előmeneteli tervek előkészítésében dolgozott. Egészen 1997-ig, amikor is a megyeszékhely rendőrkapitánya lett. Közben lezajlott a rendszerváltozás...

- Akkortájt sokan elmentek nyugdíjba, de az állomány zöme nem érezte, hogy oka lenne félni. Az állambiztonsági szolgálatot leválasztották a rendőrségről, az irányításunk civil kézbe került. Szerintem azt megelőzően se volt átpolitizált a rendőrség munkája, ezért szakmailag az átmenet zökkenőmentes volt. Én nem éreztem nyomást a politika részéről sem előtte, sem utána. Ilyen szempontból egyébként is szerencsésnek mondhatom magamat, soha nem kértek tőlem, így nemet se kellett mondanom - foglalja össze.

Ezekből az évekből inkább a szűkülő anyagi lehetőségek és a változó személyi állomány okozta kihívást említi. A kilencvenes évek elején sokan léptek ki a szervezetből, aztán a következő távozási hullám az új évezred utáni évekkel érkezett. A régiós átszervezés miatti bizonytalanság, a nyugdíjszabályok esetleges változása, az összevonás a határőrséggel, ez sokakat indított arra, hogy szegre akasszák az egyenruhát. Az elmúlt hat-hét évben a kapitányság négyötöde kicserélődött, folyamatos, kényszerű megújulás mellett dolgoztak.

- Túlterheltek a kollégák, az elvárások gyakran messze a lehetőségek előtt járnak. Mintha Forma-1-re Trabanttal neveztek volna be minket. Ráadásul az emberek gyakran olyan problémák megoldását is tőlünk remélik, ami nem a rendőrség feladata. Szerintem ennek ellenére sikeres évek voltak, de hogy jól dolgoztunk vagy sem, azt az itt élők tudják megítélni és nem a hivatalos statisztika. Mindenesetre a város ritkán került a híradások élére bűnügyi okokból, évek óta a legbiztonságosabb megyeszékhelyek között vagyunk. Kirívó esetet most hirtelen nem is tudnék felidézni, humoros azonban előfordult - foglalja össze.

Íme, egy emlékezetes sztori: izgatott nő jelentette be az ügyeletre, hogy barátja nagy bajban van, mert pár perccel korábban, amikor telefonon kereste, csak annyit súgott a készülékbe, nem tud beszélni, mert bankrablás zajlik a szemei előtt. A bűnözők túszt ejtettek és a háttérben még a lövöldözés zaja is hallatszott. Mozgásba lendült a rendőrségi gépezet, ki kellett deríteni, melyik bankfiókból telefonálhatott a barátja. Hamar bizonyossá vált, egyetlen pénzintézetet se ért támadás, sőt, rablás se történt. A férfi ugyanis az internetről töltötte le a hangpostájának ezt a sajátos hangulatú és az ő beszédéhez hasonló hangszínű beköszöntő szöveget, amiről viszont a barátnőjét elfelejtette értesíteni.

Beismeri, a szakmát nehéz otthagyni, a heti 55-60 óra munkát, levetni a minden percre kiterjedő kötöttséget.

- Még hiányzik a pörgés, a kollégák, és bennem van a belső feszültség. Ezért ha szükség lesz a tapasztalatomra, szívesen dolgozom a város közbiztonságáért - ígéri.

- Még hiányzik a pörgés, a kollégák, és bennem van a belső feszültség. Ezért ha szükség lesz a tapasztalatomra, szívesen dolgozom a város közbiztonságáért - ígéri.

A szolgálat utáni években az elmaradások pótlását tervezi. Ebben főszerep a családé, gyakori program lesz az unoka is. Jut idő a kertre, barátokra, akiket bográcsban rotyogó fomsággal kínál majd. A színházi előadásokat végre bérletének napján nézheti meg anélkül, hogy félnie kell, a végét nem láthatja, mert elszólítja a kötelesség. Sportra szánt idejéből eddig legtöbbet a különböző ZTE-meccsek biztosítása vitt el, de ha tehette, túrázott, kerékpározásnak hódolt, ezek-re is több  alkalom lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!