Hírek

2011.04.28. 17:54

A takarékosság nevében: átszervezések, leminősítés és bezárás

A Zala Megyei Közgyűlés csütörtöki ülésén több költségkímélő határozatot hozott: létszámcsökkentés, múzeumi leminősítés, kollégiumi bezárás szerepelt az "étlapon". A megyegyűlés több gyermek- és oktatási intézményének átszervezéséről döntött, elsősorban a csökkenő gyermeklétszámra hivatkozva.

MTI

 

Gyermekvédelmi intézmények összevonása

A gyermekvédelmi intézmények hatékonyabb működése érdekében összevonják a zalaegerszegi és a nagykanizsai gyermekotthont, valamint a TEGYESZ-t, megszüntetnek két, nem megfelelően kihasznált lakásotthont Sümegcsehiben és Nagykanizsán.   (Az erről szóló előterjesztés értelmében ezek a lépések évente mintegy 60 millió forintos megtakarítást eredményeznek a megye számára, és nem szakalkalmazottak, hanem inkább gazdasági, technikai dolgozók leépítésével jár együtt.) Az összevonás ellen Lelkó Tamás, a háromtagú szocialista frakció kanizsai képviselője emelte fel szavát, mondván, megfontolandó, ha Kanizsáról ingázni kényszerülnek a dolgozók, az  5 milliós útiköltség többletet jelent. Ez a szempont nem változtatott a fideszes többség álláspontján.


Változások az oktatási intézményeknél

Az oktatási intézmények költséghatékonyabb működése okán Keszthelyen az Asbóth-kollégiumból áthelyezik a kollégiumi férőhelyek egy részét a ki nem használt VSZK (Vendéglátó Ipari Szakközépiskola) kollégiumába. Ezt a keszthelyi Veér Miklós (MSZP) véleményezte, jelezve, a gyereklétszám indokolttá teszi a változásokat, ám azok alaposabb előkészítést igényelnének. Ezzel nyitott kapukat döngetett az ellenzék, mivel  Manninger Jenő  elnök maga nyújtott be módosító javaslatot. Így a közgyűlés megbízza elnökét: vizsgálja meg a Nagyváthy tagintézmény átköltöztetését az átalakítandó Asbóth-kollégiumba. Emellett vizsgálja a városi oktatási intézmények hatékonyabb működtetési lehetőségeit, egyeztessen a városi önkormányzattal, tegyen  javaslatot december 31-ig.


Thúry György Múzeum

Döntés született arról is, hogy a megyei fenntartású nagykanizsai Thúry György Múzeum közérdekű gyűjteményhelyként működhet tovább. A tudományos gyűjtőmunka zavartalan marad, de az intézmény téli nyitva tartása szünetel, de ha netán emelkedik a látogatók száma, újragondolják a múzeum ügyét.  A 15 tagú közgyűlés e ponton élénknek nevezhető vitát folytatott, mely a múzeumot, mint egy város polgári presztízs intézményét aposztrofálta, benne a dr. Kerecsényi Edit néhai igazgató életművének tekinthető, országos hírű, 16 ezres néprajzi gyűjteménnyel, melyet, ha úgy tetszik, az ott élők gyűjtöttek, s amely most leltárilag a Göcseji Múzeumhoz kerül.  Az ellenzék szerint ez barátságtalan lépés, ami tiltakozó egységbe vonta a dél-zalai város civil szféráját. Manninger Jenő elnök viszont úgy látja, téves információk keltenek hangulatot az ügy körül. Az azonban kiderült, a képviselők keveset tudnak arról, vajon Nagykanizsának mennyire fontos a múzeum, mennyit áldozna rá támogatás formájában. (Tudvalévő, a város másik közgyűjteményét, a Plakátházat 30 millióval támogatja a városi önkormányzat.) A megye 4 milliót kér - hogy kapja-e, még nem tudni.


 Összevont gazdálkodás és létszámcsökkentés 

Vita nélkül határoztak arról a zalai képviselők, hogy összevonják három közművelődési intézmény gazdálkodási tevékenységét. A kiadások csökkentése érdekében a Zala Megyei Levéltár, a Zala Megyei Közművelődési Intézmény és a Deák Ferenc Megyei Könyvtár gazdálkodását közösen irányítják majd, a feladatot a könyvtár szervezete veszi át.
Ugyancsak vita nélkül döntöttek a képviselők az intézményi átszervezésekkel együtt történő létszámcsökkentésekről. Az elbocsátások jövőre mintegy 70 millió forintos megtakarítást jelentenek, a leépítéseket pedig részben üres álláshelyek megszüntetésével és nyugdíjazásokkal oldják meg.
A keszthelyi Asbóth Sándor Térségi Középiskola, Szakiskola és Kollégium létszámát nyolc fővel csökkentik, a szintén keszthelyi Zöldmező utcai általános iskolában egy technikai álláshelyet szüntetnek meg. A zalakomári Idősek Otthonában egy foglalkoztatás-szervező álláshelyét szüntetik meg, a nagykanizsai Thúry György Múzeumból két teremőrt bocsátanak el, míg a megyei gyermekvédelmi intézmények átalakítása 15 közalkalmazotti álláshely megszüntetésével jár együtt.
  

Az ülésen elfogadták a Zala Megyei rendőrfőkapitány és a katasztrófavédelmi igazgató beszámolóját is.

Megrovást kapott a bázakerettyei pszichiátriai otthon vezetője

A bázakerettyei Pszichiátriai Betegek Otthona vezetőjének fegyelmi ügyében zárt ülésen döntött a közgyűlés. Az otthon vezetőjét megrovásban részesítette a fenntartó Zala Megyei Közgyűlés - közölte a megyei önkormányzat döntését a megyegyűlés elnöke.
Manninger Jenő (Fidesz-KDNP) elmondta: az önkormányzat zárt ülésen döntött úgy, hogy a fegyelmi eljárás lezárásaként megrovásban részesítik az intézmény igazgatóját.
   
Az otthon vezetője ellen tavaly nyáron fegyelmi vétség elkövetésének alapos gyanúja miatt indult önkormányzati vizsgálat, miután a gyanú szerint az igazgatónő a gondozottakat budapesti lakásának felújításán dolgoztatta, az otthon kisbuszával szállíttatta oda őket.
   
Nagy Kálmán, a megyegyűlés korábbi fideszes alelnöke a múlt év júliusában közölte: a vizsgálat során az igazgató cáfolta a 2009 nyarán történtekkel kapcsolatos állításokat. Marketti Judit közleményt is adott ki, amelyben azt írta: egyes szomszédjai nem válogattak az eszközökben, hogy a nekik nem tetsző lakásátalakítást megakadályozzák.
   
A vizsgálóbizottság megállapításai szerint az intézmény igazgatója és az alkalmazottak egybehangzóan azt állították, hogy nem dolgoztak ellátottak az igazgató budapesti lakásában. A szemtanúként szereplő három szomszéd közül kettő már nem állította, hogy a munkások pszichiátriai betegek voltak, a harmadik pedig azt mondta, az ott dolgozók "tekintetéből állapította meg", hogy gondozottak lehettek.
   
Kiderült, hogy az igazgató magáncélra 2009-ben kétszer is igénybe vette az intézmény kisbuszát, de a dokumentumok szerint akkor azzal el is számolt.
   
A rendőrségtől kért jegyzőkönyv szerint azon a nyáron egy gondozott valóban volt a lakásban, és a dokumentumban az áll, hogy a lakásban tartózkodók szennyezett ruházata arra utal, "munkavégzést folytattak". A bázakerettyei intézményben azonban nem volt dokumentálva a gondozott távolléte, arra a napra viszont munkajutalmat is kapott.
   
A Zala Megyei Önkormányzat Pszichiátriai Betegek Otthona és Rehabilitációs Intézete 1982 óta áll a jelenlegi igazgató irányítása alatt, korábban semmiféle eljárás nem folyt ellene. A 160 ellátottat gondozó otthon vezetője évente beszámol a megyei önkormányzatnak, továbbá többször gyámhivatali ellenőrzést is tartottak, de szabálytalanságot korábban nem tártak fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!