Hírek

2011.03.23. 06:43

Túlélő utcanevek: néhány közterület utal a múlt rendszerre

Zala megyében ma már csak elvétve találni a kommunista diktatúrát idéző közterület-elnevezéseket. Ha mégis, csak a kisebb településeken, ahol túlélték a névváltoztatást.

Horváth-Balogh Attila

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség nemrég azt javasolta, hogy az önkormányzatok változtassák meg a kommunizmusra emlékeztető közterületneveket. Körülnéztünk a megye településein, mi a helyzet az ügyben.

Nagykanizsán Deák-Varga Dénes főépítész elmondta: úgy tudja, a dél-zalai városban már nem léteznek ilyen elnevezések, mert például a Lenin, Vörös Hadsereg és Béke utcák nevét évekkel ezelőtt megváltoztatták.
Mint megtudtuk, Lentiben is 2-3 évvel ezelőtt lezárult a folyamat.

Keszthelyen némi kétséget tapasztaltunk, Szelencsik Gábor, az okmányiroda vezetője szerint ugyanis nincs kellően meghatározva, hogy a javaslattevő mit is ért a felvetésén. Mert mi a helyzet például Stromfeld Auréllal, aki a Tanácsköztársaság idején a Magyar Vörös Hadsereg vezérkari főnöke volt, ugyanakkor hazafiúi érzelmeihez nem férhet kétség? A Balaton-parti városban (ahol a kilencvenes években zajlott le a nagy átkeresztelés) ugyanis viseli nevét utca. A többivel együtt itt is felmerült a névmódosítás, amihez a lakók nem járultak hozzá.

Hasonló helyzetről hallottunk Zalaegerszegen is, ahol a Gorkij utcáról nem tudni pontosan, hová is sorolandó - a névadó drámaíró volt, s igyekezett távol tartani magát a politikától. A lakók még itt sem kérték, hogy adjanak a korszellemhez jobban illeszkedő nevet utcájuknak...

Türjén a kommunista idők emlékét a Ságvári Endre utca őrzi még. Mlinárik László polgármester elmondta, itt sem követelt senki változtatást, s az utóbbi időben már minden új utcának politikamentes nevet adnak.

Zalabéren máig Marx Károly és dr. Huszti Ferenc nevét viselik közterületek. Utóbbi, az 1919-es vádbiztos, internacionalista forradalmár zalabéri származású volt. 1936-ban megfosztották a Kommunisták Magyarországi Pártjában viselt tisztségétől, letartóztatták, s a Szovjetunióban, börtönben halt meg. Zsuppán József polgármester azt mondta, természetesen amennyiben igény mutatkozik rá, átnevezik ezen utcákat is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!