Hírek

2011.03.10. 17:45

Fantaszikus mesevilág a Faludi Galériában

Fantasztikus mesevilág miliőjét varázsolta a keszthelyi Faludi Galériába, nemrég megnyílt festménykiállításával a Cserszegtomajon élő Szép Valéria.

Horányi Árpád

A látvány sajátos képzeletek tükreként hat, ám alkotójuk mégis a valóságot tartja ihletőjének. A képek javarészt a naiv festészet stílusjegyeit hordozzák. A környezet elemei az általuk keltett gondolatvilággal vannak felruházva. Élénk színekkel és karakteres formákban, tetszés szerint hangsúlyozott arányok játéka tárul a néző elé. A látványnak csak alapjai a valós, létező elemek: épület, utca, rét, víz, hal, madár, pillangó és sok egyéb. A megjelenítésben ott van az a sokféleség, amilyen változatossággal mindez különbözőként van jelen a világ más és más tájain. Szép Valéria művészi hitvallása  szerint a festmények a változatos életútjának lenyomatai. A vajdasági Kikindán született 1966-ban, majd 30 évesen Angliába került ahol 10 esztendőt töltött, s két éven át élt Mozambikban. A brit évek meghatározói voltak művészi pályájának is, 2002–2006 között folytatott művészeti egyetemi tanulmányokat. Cserszegtomajra 2007-ben költözött.


A festmények a sajátosságaikkal szólítják meg a nézőt. Érdekes módon, a látnivalóval való kommunikációt erősíti az, hogy a képeknek nincs címe. Ez szabadon engedi az alkotói fantázia továbbgondolását, egyéni értelmezését. A képek képzeteket láttatnak, ezáltal mesélnek is arról, amit mutatnak. Nemes egyszerűséggel teszik azt, ami a műalkotások dolga: gyönyörködtetnek.

A kiállítás március végéig látogatható. 


További zalai programok itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!