Hírek

2011.02.08. 17:17

Menyasszonyok álma

Makány Márta divattervezővel a minap Keszthelyen, az esküvői kiállításon találkoztunk. Nem véletlen, hisz' tervezőmunkája egyik jelentős részét képezik a menyasszonyi ruhák.

Sinkovics Eta

Makány Márta nem tudná megmondani, hogy az elmúlt tíz évben hány esküvői ruhát tervezett, több százat biztosan. Ezekből kötött csokrot az Esküvői ruhák címmel tavaly decemberben napvilágot látott kötetében. Az esküvői ruhákhoz kapcsolódóan kérdeztük a divattervezőtől, hogy milyen igényekkel keresik fel a hölgyek?

- Mivel életük nagy napján minden korábban szőtt álmukat és vágyukat szeretnék megvalósítani, ezért általában királynők szeretnének lenni. És természetesen divatosak is. Hiszen ezen a területen éppúgy tetten érhetők a legújabb stílusirányzatok, mint bármilyen más öltözetben - hangsúlyozta Makány Márta.


- Előfordul, hogy valakit lebeszél az elképzeléséről?
 
- Akkor próbálkozom ilyesmivel, ha úgy érzem, nem illik hozzá a választott ruhatípus. De arra is gondolok, hogy akaratának biztosan oka van, így először erre vagyok kíváncsi.

- Sokan mondják, egyszeri alkalomról van szó, inkább kölcsönöznek...

- A kölcsönzés magyar specialitás, a világon máshol ezt a szokást nem ismerik. Az igazság az, hogy minden menyasszony új ruhát szeretne.

- Makány Márta milyen ruhában esküdött?
 
- Kosztümben, mivel nem volt nagy esküvőm.

- Hétköznapi és estélyi öltözékeket is tervez, de Ön készítette 2008-ban a pekingi olimpia magyar résztvevőinek a formaruháit, akárcsak a BKV dolgozóiét. Utóbbiban mi motiválta?


- Sokak szerint az olimpiai ruházat elég vad volt, ám büszke vagyok rá, különleges lehetőségnek tartottam. Számomra a BKV-s formaruha is ugyanolyan feladatot jelentett, mint az esküvői ruha.
 
- A kifutókon gyakran látunk olyan kollekciót, amiről egyből az jut eszünkbe: vajon hova lehet felvenni?

- Nem szeretem a hordhatatlan ruhákat. Azt nem mondom, hogy mindegyiket minden helyzetben fel lehet venni, de az fontos számomra, hogy a viseleteim kényelmesek és hordhatóak legyenek.

- Kiknek tervez szívesen?

- Nincs ilyen... A modellek vékonyak, azonos testalkatúak, ennél fogva praktikus őket öltöztetni. De a mindennapokban nem hiszem, hogycsak a 36-os méretű nőknek lehet szép ruhát készíteni.

- Saját ruhatárában mit részesít előnyben?

- A kényelmet. Meg a színeket, a szép, mintás anyagokat. Valójában nem vagyok öltözködős fajta. A tervezők általában nem önmagukat szeretik öltöztetni, hanem másokat.

- Idén elmarad az operabál, az estélyi ruhák igazi seregszemléje...

- Szomorú vagyok miatta, magam is boldogan veszek részt mint vendég, és másoknak is készítek ruhákat az alkalomra. Remélem, hogy a rendezvény csak átmenetileg szünetel.


Makány Márta neve külföldön is ismert, többek közt Angliában, Koreában, Japánban kaphatók alkalmi és esküvői ruhái.

- Hogyan lehet kijutni a nemzetközi porondra?

- Vannak olyan nagykereskedelmi kiállítások , ahol az ember standot bérel és elmegy. Ez a titka, menni kell.

- Elég népszerű a divattervezői szakma. Amikor Ön kezdte a pályát, mennyire volt nehéz az indulás?

- Nem volt más választásom, ehhez értek, kénytelen voltam ebben kibontakozni. Nem hiszem, hogy nekem könnyebb vagy nehezebb lett volna, mint másnak.

- Mikor tanult meg varrni?

- Nem tudok varrni. Az építész sem maga betonoz. Egy tervezőnek tervezni kell, nem varrni. Gyerekkoromban rajzolni tanultam. A művészeti középiskolában textil szakot végeztem, ahol nem ruhákat, hanem alapanyagokat készítettünk.

Makány Márta dolgozott filmekben is, különösen büszke Dömötör Tamás Czukor show-című alkotásának sikerére, amelynek kosztümjeit ő tervezte. Nemrég az Operaház fiatal táncosainak és koreográfusainak produkciójához készített ruhákat.

- Milyen területen szeretné még kipróbálni magát?

- A formaruha továbbra is érdekel. Évek óta vágyom arra, hogy rendőrruhát tervezhessek... Szeretem az olyan típusú feladatokat, ahol segíthetem, kiegészíthetem valakik munkáját. Például a sportban. A szinkronkorcsolyázóknál a kényelem volt az elsődleges szempont, de ügyelni kellett, ne akadjon be a korcsolya a ruhába, csinos legyen, s egyedül és csoportban is szép látványt mutasson. Tervezés előtt számos edzésükre elmentem, sok időt töltöttem velük... 

- Mi lesz idén az öltözködésben a trend? Egyáltalán honnét jön a divat?

- Párizsból, Milánóból, Londonból. A napokban utazom Párizsba, de ott már a 2012-es tavaszi stílust nézzük. Tavaly még tudtam, idén mi lesz a divat, de én már a jövő évet figyelem... - válaszolta Makány Márta mosolyogva.


Sok területet felölel tervezői munkája
Makány Márta Budapesten született, középiskolai tanulmányait a Képző-és Iparművészeti Szakközépiskola textil szakán végezte. 1993-ban diplomázott  a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem ruhaipari formatervező- és nyomott anyag szakán, ugyanitt szerzett mesterfokozatot 1998-ban. 2010-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki. Számos területet felölel tervezői munkája, Lola vagy a Groovehouse együttes fellépőruhái is a nevéhez fűződnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!