Hírek

2011.02.04. 15:03

Megőrizni az egyensúlyt: a városvezetés a költségvetés elfogadásáról

Nem érkezett érvényes ajánlat a fogyatékkal élők otthonának működtetésére, számolt be a zárt ülések egyik döntéséről Gyutai Csaba polgármester pénteken, a közgyűlés utáni sajtótájékoztatón Zalaegerszegen.

Szabó Judit

A HPV-vakcinák szállítására vonatkozó közbeszerzési eljárás viszont sikeres volt, a Hungaropharma nyerte. A polgármester a költségvetésre rátérve kiemelte:  kiegyensúlyozott és jó a büdzsé, sok más város megirigyelhetné, hogy 2,8 milliárd forintot tudnak fejlesztésekre költeni, és  700 milliót  intézményi felújításokra. A csatornaprogrammal együtt a kiadások több mint 20 százaléka felhalmozási célú. A költségvetés  fő prioritása a vállalkozásösztönzés a Deák-programon keresztül.

- Ez  az erőgyűjtés költségvetése. Precíz gazdálkodással próbáljuk az egyensúlyi helyzetet a költségvetésben meglévő feszültségek mellett megőrizni, másfelől újabb fejlesztési célokat a korábban vállaltakon felül nem vállalunk, és új fejlesztési hitelt sem veszünk fel új célra. Ami eddig elkezdődött, azt szeretnénk becsülettel, jó minőségben befejezni, s kicsit erőt gyűjteni   a későbbi évek fejlesztéseire - közölte Gyutai Csaba.

Balaicz Zoltán alpolgármester az  oktatási ágazatról elmondta: az ellenzék részéről félreértés történt a normatív finanszírozás kapcsán, mert ők elsősorban a gyermeklétszám csökkenéséhez kötötték a támogatás apadását. Ez nem egészen így van: 2006 óta az előző kormány intézkedései miatt  minden évben csökkent a normatív támogatás, ezt tetézte a gyermeklétszámcsökkenés, hangoztatta. Az idei az első év, amikor nem csökken tovább a normatíva, hanem megpróbálják szinten tartani, tette hozzá. A város továbbra is nagy hangsúlyt fektet oktatási intézményei működtetésére:   5,8 milliárd forintot  biztosít erre, s örömteli, hogy  ilyen nehéz gazdasági helyzetben még több mint 550 millió forintot fordíthatnak felújításokra, fejlesztésekre, például a Kis utcai és  a Csillagközi óvodára, jelezte.

Dr. Kovács Gábor jegyző többek között a fizető parkoló-rendelet módosításáról, a díjmentességet élvezők körnek pontos meghatározásáról beszélt.



Kapcsolódó cikkünk:
Az erőgyűjtés költségvetése

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!