Hírek

2011.01.21. 10:10

Terjed az influenza: a betegek közel fele fiatal felnőtt

Megyénkben az elmúlt héten 46 százalékkal emelkedett az influenzaszerű megbetegedések száma. Az influenza figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentéseiből kitűnik, január második hetében jelentősen megnövekedett a betegek száma – tájékoztatta szerkesztőségünket a Zala Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve.

Magyar Hajnalka

Ám a kór terjedése, még a 46 százalékos ugrás ellenére sem éri el a járványos szintet. Pillanatnyilag ugyanis 100 ezer zalai lakosból 114 beteg, a járványos szintet pedig 200 influenzás jelentené. Már a tavalyi H1N1 járványnál kitűnt, hogy az új vírus leginkább a 15–34 éveseket támadja. Idén sincs ez másképp, a zalai betegek csaknem fele (46,3 százalék) fiatal felnőtt, 27 százalékuk középkorú.

A sentinel orvosok által beküldött mintákból egy esetben igazolták az influenza A (H1N1) fertőzést. Kórházban egy beteget ápoltak, intenzív ellátásra azonban nem szorult.

Az országban nem egy helyen – Vas megyében, Győr- Moson-Sopronban, a fővárosban – már átlépte a járványküszöböt az influenza aktivitása. Hazánkban az elmúlt héten összesen 18 400 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, s 69-re emelkedett a kórházi ápolást igénylők száma.

A szakemberek a védőoltás fontosságát hangsúlyozzák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!