Hírek

2011.01.03. 08:03

Rossz év volt 2010?

Négyből hárman úgy vélik, hogy 2010 rossz év volt Magyarország számára - ismertette a Szonda Ipsos kutatását a hétfői Népszabadság.

MTI

A december első felében, ezer ember személyes megkérdezésével készült közvélemény-kutatás szerint a társadalmi státusznak nincs hatása a véleményekre, a politikai hovatartozás azonban befolyásolja a választ. Az MSZP híveinek 97 százaléka szerint rossz év volt a tavalyi. A Fidesz támogatói megosztottak ebben a kérdésben, de több mint 50 százalékuk ugyancsak rossznak érezte 2010-et - áll a cikkben.
   
A megkérdezettek háromnegyede úgy gondolja, hogy tavaly rosszul alakult az anyagi helyzete. A helyzetértékelést jelentősen befolyásolta a válaszadó életkora, iskolázottsága, illetve munkaerő-piaci pozíciója: minél idősebb volt a megkérdezett, annál rosszabbnak értékelte az évet, és az alacsony iskolázottságúak alig tíz százaléka tartotta jónak az anyagi helyzetét.
   
Az egészségügyi állapota kapcsán a válaszadók 37 százaléka számolt be betegségről.
   
A kutatás szerint a magánélet értékelésére leginkább a pénzügyi helyzet alakulása van hatással. A magyarok 54 százaléka vélte úgy, hogy 2010-ben a magánéletét inkább negatívumok jellemezték, boldognak elsősorban a húszas éveikben járók és a diplomások érezték magukat, magánéleti problémákról pedig leginkább az idősek és az alacsony iskolázottságúak számoltak be - olvasható a Népszabadságban.

Ezek is érdekelhetik