Hírek

2011.01.17. 18:51

Diszkrimináció vagy óvatosság? A 45 év felettiek 100 ezer forintért kaphatják

Az időskori diszkriminációra hívja fel a figyelmet az egyik asztma elleni gyógyszer tb-támogatása kapcsán Boda László, a Zala Megyei Idősügyi Tanács elnöke, aki a születendő Alkotmányban több, az idősek érdekeit védő garanciát szeretne látni.

Magyar Hajnalka

– A sajtóból értesültünk arról, hogy az egyik asztma elleni készítményt a 12–45 év közötti korosztály ingyen, pusztán 300 forint dobozdíj ellenében kaphatja meg, míg az ennél idősebbeknek több mint 100 ezer forintot kell fizetniük ugyanazért. A társadalombiztosítás ugyanis 45 év felett már nem nyújt ártámogatást – vázolja a tényeket Boda László. A probléma nem érint tömegeket, mindössze néhány százan kapják e szert, ám az Idősügyi Tanács szerint a történtek elvi jelentőséggel bírnak, ezért legközelebbi, februári ülésükön napirendre is tűzik a problémát.

– Ezen túl az új Alkotmány szerkesztőbizottságához fordulunk az észrevételeinkkel, hiszen még az élet számos területén, a munka világában, az idősotthonokban, és sajnos a családokban is igen gyakran éri hátrányos megkülönböztetés, sérelem az időseket.

Visszakanyarodva a konkrét esethez, valóban megdöbbentőnek tűnik, hogy 45 évesen szinte ingyen juthat a beteg a szerhez, míg az ugyanolyan tüneteket mutató 46 évesnek gyakorlatilag elérhetetlenné válik.


Érdeklődtünk a Zala Megyei Kórház pulmonológiáján is, találkoztak-e a problémával.

– A felvetés jogos, de nekünk ebben nincs mérlegelési jogunk, rendelet szabályozza a felírás feltételeit – reagál dr. Tehenes Sándor osztályvezető főorvos. – Korábban nemegyszer megpróbáltuk egyéni méltányosságra hivatkozva felíratni a készítményt 46–48 éves betegeknek is, ám nem jártunk sikerrel. Pedig tudomásom szerint orvosszakmai oka nincs a megkülönböztetésnek.

Hogy akkor mi? Nyilván a finanszírozás. Költséges készítményről van szó, s a társadalombiztosításnak a terápiák finanszírozhatóságát is szem előtt kell tartania.

A főorvostól megtudjuk még, hogy a gond szűk betegcsoportot érint, Zalában mindössze heten kapják a készítményt. Ám ha nem volna életkorhoz kötve a támogatás, bizonyára többen is részesedhetnének e kezelésből.

A szerrel kapcsolatos panaszt dr. Szabó Máté ombudsman is vizsgálta. Jelentésében megállapítja, hogy kizárólag a beteg életkora alapján különbséget tenni egy homogén betegcsoport terápiájában – költséghatékonysági érveket hangoztatva – önkényes. Nem nevezhető ésszerű indoknak, hogy 100 beteg terápiájára van keret, és emiatt támogatási korlátként olyan életkori határt építenek be, ami az éppen finanszírozható betegszámot adja ki. Evvel szemben azonos indikációjú betegek részére azonos feltételek mellett egyenlő esélyű hozzáférést kell biztosítani. Az életkori határ hátrányos megkülönböztetéshez vezet, így ellentétes az egyenlő bánásmód alkotmányos követelményével. Ennek jövőbeli elkerülése érdekében az ombudsman felkérte a nemzeti erőforrás minisztert, hogy vizsgálja felül a készítmény támogatását.

Gondolnánk, sínre került az ügy. Ám szót váltva Pós Péterrel, az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége (ABOSZ) elnökével, új megvilágításba kerülnek a fejlemények.

– Felületesen szemlélve az esetet az ombudsmannak feltétlenül igaza lenne. A figyelemfelhívás mindenképpen hasznos, hasonló felülvizsgálat sok hasonló ügyben indokolt lenne, annál is inkább, mivel ennél markánsabb jogsérelmekre is akad példa – mondja elöljáróban. – A konkrét ügyben azonban úgy vélem, a jelzett megkülönböztetés szakmai alapon indokolt. Nem lehet ugyanis homogén betegcsoportról beszélni, különösen az időseknél nem, akik a kor előrehaladtával egyre több egymásba érő, egymásra is hatást gyakorló betegséggel küzdenek. Kimutatták, hogy a készítmény a 12–45 éves korcsoportban produkálja a legnagyobb hatékonyságot, hatásosságáról és mellékhatásairól pedig a 6 évnél fiatalabbak és a 65 évesnél idősebbek körében még nincs, illetve korlátozott a tapasztalat. Így akár úgy is feltehető a kérdés, egyáltalán miért engedélyezhető a 65 év felettiek körében a kezelés. A készítmény 118 oldalas alkalmazási előírásában olvasható, hogy bizonyos – éppen főként az idősebbeket érintő –, nem kívánatos kockázatok ügyében pillanatnyilag is vizsgálatok folynak, s szükségesnek tartják a biztonsági feltételek újabb áttekintését. Mindezt azért tartom fontosnak hangsúlyozni, mert a betegszervezeti érdekképviseletnek a készítmények gyógyító és veszélyeztető hatásaira egyaránt figyelnie kell, hiszen kellő elővigyázatosság nélkül a beteg akár pusztán a rengeteg gyógyszer összeadódó hatásába is belehalhat.


Súlyos esetben
Zalában a támogatás jelen formája mellett mindössze 7 fő kapja a készítményt, amiről tudni kell, hogy csak az asztma súlyos eseteiben alkalmazható. Ezen belül sem jó bárki számára, igen szigorú feltételekhez kötött, a betegséggel kapcsolatos speciális laboreredmények (meghatározott IgE-szint) függvényében adható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!