Hírek

2010.12.15. 19:30

Pártirodák, potom pénzért bér beadva

Évekkel ezelőtt kimondta az Alkotmánybíróság, hogy a pártok támogatása nem tartozik a helyi közügyek körébe, így díjkedvezmény sem adható a szervezetek irodabérléséhez

Sámel József

Több zalai városban máig nagy kedvezményt ad az önkormányzat az irodabérléshez. Nagykanizsán lassan 4.  éve nem sikerül törvényessé tenni a pártszervezetek iroda ügyét. 

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 2006-ban jelezte először az önkormányzatnak, hogy a bérleti díjakat, ahogy az más bérlők esetében is történik, piaci alapra kell helyezni, mivel az Alkotmánybíróság szerint a helyi pártszervezetek támogatása nem  közügy, így a kedvezményes bérleti díjakon keresztül juttatott burkolt támogatás sem tartozik az kötelezően ellátandó feladatok közé.
Ezek után a kanizsai közgyűlés olyan határozatot hozott, amely szerint piaci alapra helyezi a pártok irodabérleti szerződéseit, így az akkori 10 forintos négyzetméterárat a tízszeresére, azaz 100 forintra növelték.
Tavaly az Állami Számvevőszék ismét vizsgálatot folytatott Nagykanizsán, mely során megállapították, hogy noha a közgyűlés megemelte a pártirodák bérleti díját, ám az még így sincs összhangban a hasonló adottságú irodák piaci alapú bérleti díjával. Azóta persze már többször is készült előterjesztés a bérleti díjak emeléséről, ám a testület ezt rendre leszavazta -  legutóbb éppen az elmúlt közgyűlésen. Az előterjesztés kapcsán több párt is jelezte, hogy képtelenek lennének a több mint tízszeresére emelt bérleti díjat kifizetni. A Jobbiknak például  a 41 négyzetméteres irodáért a jelenlegi 3.413 forint helyett, 41.400 forintot kellene havonta fizetni.

A legrosszabbul az MSZP kanizsai csoportja járna, ők a 76 négyzetméteres iroda után az eddigi 7600 forint helyett, 91.200 forintot fizethetnének. 

A közgyűlés nem hajtja végre a saját határozatát, s ezzel évek óta mulasztásos törvénysértést követ el.

- Ezt az ügyet mindenképpen rendezni kell, mégpedig úgy, hogy az ÁSZ-nak is megfeleljen, s a közvélemény se találjon benne kivetnivalót  - így  Cseresnyés Péter, Nagykanizsa polgármestere, aki a helyi Fidesz szervezet elnöke is.  - Azt is figyelembe kell venni, hogy a pártok -  melyek átlagosan 40-50 négyzetméteres irodában ténykednek - nem profitorientált szervezetek, így aztán olyan bevételeik sincsenek, melyek lehetővé teszik a piaci alapú bérleti díj kifizetését. Ha a legutóbbi közgyűlésen piaci alapra helyeztük volna a bérleti díjakat, az a helyi pártszervezetek működését lehetetlenítette volna el, ez pedig nem célunk.


Cseresnyés Péter közölte, a döntés előtt tájékozódnak, hogy más városokban miként oldották meg ezt a problémát, s a jövő évben ismét közgyűlés elé kerül a pártirodák bérleti díjának rendezése.

Mi is tájékozódtunk: kiderült: Zalaegerszegen is jelentős, 90 százalékos kedvezményt kaphatnak a helyi pártszervezetek az önkormányzat tulajdonában lévő irodák bérleti díjából, az más kérdés, hogy a megyeszékhelyen egyedül a Fidesz bérel irodát az önkormányzattól. A 189 négyzetméteres irodáért 70 ezer forintot fizet a helyi pártszervezet az önkormányzatnak. A többi párt vagy állami vagy egyéb magántulajdonban lévő ingatlant bérel.

Keszthelyen ugyanakkor már évekkel ezelőtt rendezték ezt a problémát. Mint megtudtuk: az ÁSZ 2005. év végén jelezte az önkormányzat felé, hogy a pártirodák esetében is piaci díjat kell felszámolni. Ennek eleget is tett az önkormányzat, igaz nem sokkal később fel is mondták az önkormányzati bérleményeket a helyi pártszervezetek. Keszthelyen jelenleg egy párt sem bérel irodát a várostól.

A törvény kimondja, hogy költségvetési szerv, továbbá  állami vállalt, állami részvétellel működő gazdasági társaság vagy költségvetési támogatásban részesülő alapítvány nem adhat vagyoni támogatást, hozzájárulást a pártoknak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!