Hírek

2010.12.06. 15:45

Hasonmások: fegyver, magtisztító és forradalmi emlékmű kicsiben

A büki susztertől kapta az első sikerélményt az akkor 15 éves Plótár László. A cipésznek annyira megtetszett a fiú által faragott kis szekér, hogy arra kérte: csináljon egyet az ő gyermekének is.

Horányi Árpád

-A bicska mindig ott volt a zsebemben, aztán amikor adódott rá időm, nekiláttam faragni valamit - mondja a cserszegtomaji nyugdíjas. - Örömömet leltem benne, s büszke voltam rá, amikor láttam, hogy másoknak is tetszik, a kedvtelésemmel örömet tudok szerezni.

 Lakásában csak úgy sorjáznak a polcokon az apró alkotások.

- Kőművesnek tanultam, de az építkezéseken, mindig figyeltem más szakmabeliek munkáját, igyekeztem ellesni amit lehetett. Mindezeket felhasználtam a makettek készítésénél. Nem csak a fát szeretem, szívesen dolgozom fémmel, textillel, egyebekkel. Amikor sorkatona voltam, a témákra újabb ötletek jöttek: így mintáztam meg a fegyveremet - mutatta a „pisztolynyi” nagyságú gépkarabélyt. Fából a tus, fémből a cső, bokszos skatulya a dobtár.

Ott van egy egész borbélyműhely mini kelléktára, apró szobabútor darabok. A látottak a teljesség igényével felsorolhatatlanok. Megpillantunk egy 1956-os emlékművet is.

- A forradalom idején voltam katona, ezt a leszerelésem után készítettem- említette.

 


A Nemesbükön gazdálkodó földműves szülők munkája révén került közel gyermekként a mezőgazdálkodás eszközeihez. Lóvontatású eke, borona, simító apró hasonmásaival folytatódik a látnivaló.

- Ez az egyik büszkeségem - vette kézbe a rostás, szelelős magtisztító működőképes makettjét.  Kézi hajtású, valamikor az ilyenek a legfontosabb gépi felszerelései voltak a magtáraknak. Valójában visszaemlékezések ezek. A szőlészet-borászat kellékei közül is látni néhány „idézetet”.

A szögletes kosarú prést a család próbaszüretkor használatba is veszi. Egy kisebb fürt bogyói teljes egészébe beleférnek, jól kisajtolható a must... A kertben pedig ott van a család egész portájának, házának a makettje. Plótár László szívesen dolgozik közösségben. A keszthelyi fafaragók körébe jár, ahol újabb ötleteket kap és ad. Igyekszik csiszolni a tehetségét, s érdeklődik másféle alkotói technikák iránt is. Kollekcióinak legújabb darabja egy ólomöntéses díszítésű szerszámnyél.

 

A munkái kiállításokon is szerepeltek
Plótár László ma már egyre többet szerepel kiállításokon, hívják a környékbe különféle alkalmakra. Szívesen megmutatja a kedvenc időtöltése során alkotott tárgyakat. Udvarán ott áll a házának és kertjének makettje. Az érdeklődőket a lakásán is örömmel fogadja a látnivalókkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!