Hírek

2010.12.20. 13:56

Faragják az adósságot és a várólistát a zalai kórházak

A napokban a zalai kórházak is megkapták azt a plusz pénzt, amiből a szállítói tartozások csökkentésére, továbbá a szív- és protézisműtétek várólistájának rövidítésére nyílik mód. Az Egészségbiztosítási Alap 27, 5 milliárdos maradványából nyújtott támogatást több szempontot tekintetbe véve porciózták ki az ország kórházai között, s a felhasználhatóságot ugyancsak „címkézték”.

Magyar Hajnalka

A szisztéma nem volt mindenkinek kedvező, így a nagykanizsai kórházat is hátrányosan érintette, nyilatkozta lapunknak Szlávecz Lászlóné gazdasági igazgató.

– A korábbi években a kasszamaradványt a teljesítménnyel arányosan osztották fel, ezt a logikát követve intézményünk 200 millió forintos kiegészítésre számíthatott volna, ám mindössze 121 milliót kapott. Ennek oka, hogy a 27,5 milliárd forint 30 százalékát (8,25 milliárd) adósságrendezésre és a várólisták rövidítésére különítették el, ezeken a címeken azonban mi nem kaphattunk támogatást. 

  – Nálunk ugyanis nem zajlanak hosszas várakozást igénylő protézisműtétek, továbbá a vizsgált időszakban lejárt határidejű tartozásunk sem volt – folytatja Szlávecz Lászlóné. – Egészen novemberig sikerült megőriznünk fizetőképességünket, ennek azonban súlyos ára volt, a költséghatékony gazdálkodáson túl számos korlátozó intézkedésre kényszerültünk.

A Kanizsai Dorottya Kórház tehát csak a fennmaradó 70 százalékból részesedhetett, mégpedig a teljesítménye arányában. A dolog pikantériája, hogy azóta már jogosultak lennének részesedni a másik „kosárból” is, ugyanis november végi szállítói tartozásuk 289 millió forint volt, amiből 45 millió a lejárt határidejű számla. A kapott 121 milliót a tartozás csökkentésére fordították.


A Zala Megyei Kórház 528 millió forint konszolidációs juttatást kapott, ebből mintegy 100 milliót fordítanak szívkatéterezésre, illetve nyitott szívműtétekre, továbbá a nagy ortopédiai protézisműtétek várólistájának rövidítésére. A fennmaradó 417 millióból adósságukat csökkentették – ad tájékoztatást dr. Csidei Irén főigazgató.

– Az összes október végéig esedékes számlánkat kifizettük, s a novemberiek közül is mindazokat, amelyek nem tűrnek halasztást. Ide tartoznak a közüzemi díjak, bizonyos gyógyszerszámlák, a véradónak utalandó pénz – fejti ki. – Mindezen túl az élelmiszer-alapanyagok beszállítóit is törekedtünk kielégíteni, aminek azért van különös jelentősége, mert helybeli kis cégekről van szó, amelyeknek likviditási gondokat okozhatna a további késlekedés. A fentieknek köszönhetően a korábbi 300 millióról december közepére mintegy 60 millióra sikerült leszorítaniuk a 30 napon túl lejárt határidejű szállítói tartozást, így nem lesz szükség önkormányzati biztos kinevezésére sem.


– A várólisták rövidítésének módja most áll kidolgozás alatt – folytatja dr. Csidei Irén, utalva a térd- és csípőprotézis- beültetéseknél kialakult többéves várakozásra. – A plusz pénz rendelkezésre áll a több műtéthez, ám a műtőkapacitás, az aneszteziológia, s az üres ágyak egyeztetése komplex felkészülést kíván. Az érintett betegek 2011 elejétől számíthatnak arra, hogy értesítést kapnak műtétjük megváltozott, közelebbi időpontjáról.

A szívkatéterezések fele eleve sürgősségi alapon zajlik, az előjegyzett, diagnosztikai célú vizsgálatok, továbbá a tervezett szívműtétek várakozási idejét pedig két hétre csökkentik 2011 első negyedévében. Mindezek ellenére januártól újabb, szigorú belső kiadáscsökkentő intézkedési csomagot kell kidolgozniuk, ugyanis 2011-ben sem remélhető olyan mértékű finanszírozási változás, ami feledtetné a tartós gondokat. A hévízi kórház 53 millió forintnyi támogatásban részesült, ami fedezi az intézmény fennálló tartozásait. 

Keszthely a kártérítésből fejleszt

A keszthelyi kórház már szeptemberben 650 millió forintnyi kártérítésben részesült az őket hátrányosan érintő ágyszámleépítések miatt, így a mostani támogatási körből kimaradt. Mint dr. Kvarda Attila főigazgató elmondta, a kapott összegből teljes egészében rendezték 160 millió forintnyi lejárt határidejû tartozásukat. Ezen túl egyebek közt EKG-készülékeket, magas tudású labor automatát, modern ágyakat vásárolnak, digitalizálják a röntgenparkot, továbbá felújítják a sebészeti osztályt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!