Hírek

2010.11.08. 17:10

Turistacsalogató római romok

Közel hetvenmillió forintot költhetnek a Hévíz egregyi részén található római kori romkert fejlesztésére, ami a balatoni turizmust szolgálja. A terület a szabadidős lehetőségek mellett számos programnak is helyet ad majd.

Sámel József

Az Attila utca végén római kori épület alapjait találjuk. Hogy mit kell tudni az egykori lakóhelyről? Nos, egészen bizonyos, hogy az egregyi városrész a környék egyik legjelentősebb császárkori településének maradványait rejti, mely az első század első felétől az ötödik század elejéig volt lakott.

A dr. Müller Róbert régész által vezetett feltárások eredményeként 2004-ben újabb idegenforgalmi látványossággal gazdagodott Hévíz.

 

A romkert nem csupán turisztikai szempontból érdekes, hanem történelmileg is jelentős „leletnek” tekinthető. Az alapjaiban megtekinthető házat - mely egy villagazdaság vagy település része volt - hosszú használata, négy évszázados fennállása során több alkalommal átépítették. Bár tudták, hogy az adott helyen épületromok vannak, az igazi feltárások 1995-ben kezdődtek meg, majd 2003-ban fejeződtek be. A kutatások végeztével az utolsó, ötödik század elejei falakat emelték a földfelszín fölé.

A komplex fejlesztés után a romkert rendezvényeivel, hangulatával minden korosztály számára szórakozási lehetőségeket biztosít. Az infrastruktúra fejlesztése mellett műemléki környezet, hangulatos pihenők, sétautak, játszótér és kerékpártároló várja a látogatókat. Igazi látványosságnak számítanak majd a korhű jelmezes római történelmi séták, a Bacchus-bortúrák, a római színielőadások vagy például a legionárius harcászati bemutatók.


Turizmus dosszié itt - Klikk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!