Hírek

2010.11.12. 18:00

Több mint hatezer családnak segítettek

A szociális ellátórendszer átalakításáról beszélt Nyitrai Imre helyettes államtitkár pénteken a zalaegerszegi zsinagógában, a szociális munka napja alkalmából tartott rendezvényen.

Szabó Judit

A Családsegítő Szolgálat és Gyermekjóléti Központ 14. alkalommal rendezte meg a szociális munka napját, amelyen elsőként Unyi János, az intézmény vezetője köszöntötte kollégáit. Nyitrai Imre szociálpolitikai helyettes államtitkár a kormány ágazatot érintő terveit és eddigi intézkedéseit taglalva elmondta: megszüntették a gondozási szükséglet vizsgálatát, amely több mint 500 millió forintjába került az államnak, csökkentették az adminisztrációs terheket (ez ügyben további lépéseket terveznek), s orvosolják a rosszul működő gyermekvédelem problémáit.

A gáz- és távhőtámogatást jövő júliusig  meghosszabbították, azután a lakásfenntartási támogatás átalakításával adnak segítséget. Változtattak az  iskoláztatási támogatás szabályain, s máris csökkent az iskolakerülők száma, hangsúlyozta az államtitkár. Áttekintenék  és egyszerűsítenék a szociális ellátásokért kért térítési díjak rendszerét, említette a következő teendők sorában.  Az a cél, hogy ne kérjenek se túl sokat, se túl keveset a szolgáltatásokért.


Nyitrai Imre kitért rá, hogy kikerül jegyzői hatáskörből a szociális ellátások engedélyeztetése, központilag döntenek majd ezekben az ügyekben. Az ellátórendszer átalakítását 2012-ig tervezik lebonyolítani. A  vezérelv az lesz, hogy  az intézkedések a rászorulók érdekét szolgálják.

A rendezvényen tartott előadásában Mészáros Ágnes, a családsegítő szolgálat szakmai vezetője  elmondta, hogy a szociális ágazatban háromszázhúszan dolgoznak Zalaegerszegen, s a huszonkétezer háztartás közül több mint hatezernek nyújtottak segítséget az évek folyamán.

A szociális munka napja alkalmából Sümegi László, az önkormányzat szociális bizottságának elnöke elismeréseket adott át az ágazat öt kiemelkedő teljesítményt nyújtó munkatársának. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!