Hírek

2010.11.23. 07:12

Óriási adventi koszorú készül Nagykanizsán

Monumentális, több mint 20 méter átmérőjű adventi koszorú készül Nagykanizsa palini városrészében, az általános iskolája udvarán. A koszorúhoz óriási szalmabálákat, s több száz kilogrammnyi fenyőgallyat használnak fel.

Horváth-Balogh Attila

Múlt hét óta folyamatos a munka az óriási koszorúnál, gyerekek, munkatársak és sok-sok önkéntes segítő szorgoskodott. Magyar Ferenc, a palini általános iskola és óvoda igazgatója elmondta: még szeptemberben vetődött fel az udvarnyi méretű adventi dísz ötlete.

A tervet mindenki nagy lelkesen támogatta.


- Az interneten láttam először hasonló méretű adventi koszorúkat tavaly, Csengeren és Nyáregyházán, előbbi 11, utóbbi 22 méter átmérőjű volt - emlékezett vissza az igazgató az előzményekre. - Ezek láttán gondoltam arra, idén készítsük el mi az ország legnagyobb adventi koszorúját. Szerencsére, a nevelőtestületen kívül is sokan támogatták az ötletet, aminek azért is örülünk, mert kicsit szerettük volna megmozgatni és a jó ügy érdekében összefogni a településrészt - ami, úgy látszik, sikerült, merthogy minden nappal többen jöttek segíteni. Rajtuk kívül számos helyi vállalkozás is hozzájárult a sikerhez.

Az igazgató hozzátette: már szeptemberben megkezdték a szervezést, ami nem kevés munkát jelentett. A koszorú alapját 63 nagy szalma körbála, a borítást pedig 850 kilogramm tuja, közel 2 mázsa lucfenyő-, s 250-300 kilogramm erdei fenyő gally adja. A hajlított farostlemezből, energiatakarékos izzókkal és láng formájú üvegburával készült gyertyák a következő napokban kerülnek fel a koszorúra, s szombaton 15 órakor gyújtják meg az elsőt. Akkor történik a Guinness-rekord hitelesítése is, melyre Sebestyén István hivatalos regisztrátort várják.

Takács Lászlóné két lányával, az iskolás Annával és a még oviba járó Emesével a nap nagy részét az óriáskoszorúnál töltötte.

- Emese egész héten készült, nagyon várta már a napot, s örömmel dolgozik velem együtt, lelkesen hordja ide a gallyakat. Szerintem a kezdeményezés nagy hozadéka, hogy összehozza a szülőket, s közösséget kovácsol belőlük - vélekedett.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!