Hírek

2010.11.29. 14:10

A fennállás 125. évfordulója ünnepén

Öt emberöltőnyi múltjára tekintett vissza a minap a Keszthelyi Ipartestület a székházában megtartott jubileumi ünnepi közgyűlésén. A mindennapok aktuális munkája mellett a tradíciókat is őrző 125 éves közösség bensőséges hangulatú találkozón pillantott az elődök által lerakott, s azóta is sokasodó mérföldkövekre.

Horányi Árpád

 

A már történelmi években vendégként Cséby Géza író-költő, műfordító tallózott, aki korábban, a 110 éves jubileum idején készítette el a város iparostársadalmának monográfiáját.

Az emlékek mai őrzőire irányítva a figyelmet emelte ki, hogy a keszthelyi iparosság munkája nem csak a város múltjától, hanem a jelenétől is elválaszthatatlan, tevékenységük folytán alakult ki a mostani városszerkezet. Utalt a tradíciók meghatározó erejére, miszerint iparos dinasztiák generációkon keresztül folytatták helyben a mesterségeket.


Cséby Géza említést tett arról, ahogy a mesteremberek részt vettek a tanoncképzésben, a helyi kultúra ápolásában, a művészetteremtésben, s pártolásban. Az elhangzottak tárgyi emlékeiként tárult fel az a kiállítás, amit a jubileum alkalmával rendeztek a helyszínen, az iparos múlt relikviáinak a Balatoni Múzeumban őrzött darabjaiból. A régi időkkel való kapcsolat és a mindennapok aktualitásai között vont párhuzamot ünnepi beszédében Nádler József elnök, majd a program elismerések átadásával zárult.   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!