Hírek

2010.10.15. 06:04

Tüsi bohóc, te igazi vagy?

Tüsi bohóc néhány fellépés után a gyerekek kedvencévé vált, igaz a kiseb-bek folyamatosan faggatják, kérdezve: Te igazi bohóc vagy?

Sámel József

- Mi is lehetne a válaszom, természetesen mindig igennel felelek - mosolyog Zalaszentgróton Gergely János, aki bizony nem túl fiatalon, ötvenöt éves korában kezdett bohóckodni .

- Korábban színpadi ember voltam, sokat szerepeltem, B-kategóriás színjátszó rendezőként is tevékenykedtem, de bevallom, eszembe sem jutott, hogy bohócként is kipróbáljam magam - idézte az előzményeket Tüsi bohóc, aki korábban tanárként, jelenleg kistérségi oktatási referensként dolgozik. - Szándékosan most sem készültem e szerepre, ám egy kistérségi fesztivál szervezése során egyszerűen nem tudtunk programmal megtölteni egy órát, s az ötletelésből megszületett Tüsi bohóc. A cél az volt, hogy a műfaj pozitív oldalát jelenítsük meg, vagyis az emberi esendőséget megmutató, klasszikus jelmezű, csetlő-botló, s nem mást kiröhögtető alakot formáljam. Utóbbi ugyanis nem mindig szimpatikus cselekedet. Kitaláltuk a sminket, az öltözetet, megtanultam a lufihajtogatást, a műsor összeállításánál pedig arra törekedtünk, hogy jelentős szerepet kapjon benne a játék, előtérbe kerüljön a gyerekek foglalkoztatása. S persze a vidámság, a nevetés, a valóban önfeledt jókedv.


A gyerekek ugyan nem vették észre, ám Tüsi bohóc nagyon izgult az első fellépései során. S bár a műsor minden alkalommal gördülékenyen ment, bizony adódtak meglepetések, melyekre egyáltalán nem gondolt, nem készült, s melyeket át kellett hidalnia.

- A fellépés szempontjából nagyon fontos a közönség életkora. A kisgyerekek természetesen imádják a bohócot, bár mindig akad egy-kettő kicsi, aki fél. A többség azonban bátor, faggatózik. Nagyon gyakran kérdezik: Te igazi bóhóc vagy? Így születtél? Ha hazamész otthon is bohóc vagy? Maga volt múltkor a Tüsi bohóc? Az érdeklődésük sora soha nem merül ki, én pedig igennel válaszolok. Azért is, mert - s ezt csak így, felelősséggel szabad csinálni - teljesen beleélem magam a szerepembe, s bizony előfordul, hogy az ember a civil életében is csetlik-botlik néha, éppen úgy, mint alkalomadtán egy bohóc. Az idősebb, 13-14 éves gyerekekkel már nehezebb a helyzet, ők már vissza-vissza szólnak, nagyobb részükről az ellenállás, a hergelés . Mitagadás, sokat segít a pedagógusi tapasztalatom. Akadnak váratlan helyzetek is, egyik alkalommal például gyerekek helyett felnőtt közönséggel találtam szembe magam. Hirtelen változott minden, rögtönözni kellett, s bizony a siker, a szórakoztatás érdekében a sikamlósabb történetek sem maradtak ki a műsorból. De a múltkor a társulási ülésen is megjelent Tüsi bohóc.

Gergely János egyébként azt mondja, örül, hogy folyamatosan hívják szerepelni a térségben, amíg élvezi, s jókedvvel csinálja, addig Tüsi bohóc élni fog.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!