Hírek

2010.10.21. 05:42

Ön mióta vár ? - A betegek mind azonnali ellátásra számítanak, de várni kell

Maga mióta vár? Én már egy órája. És maga? Másfél, de előttem már három beteg bekerült - igaz, őket a mentő hozta... Íme, a leggyakoribb beszédtémák egyike a sürgősségi osztályok váróiból.

Horváth-Balogh Attila

 - A sürgősségi betegellátó osztályok a nyugati civilizációkban fontos szerepet töltenek be a kórházak struktúrájában - szögezte le elöljáróban dr. Brünner Szilveszter, a Kanizsai Dorottya Kórház orvos-igazgatója. A megyében elsőként 2007-ben itt alakítottak ki ilyen, speciális ellátást nyújtó egységet. (Bő egy éve létezik a keszthelyi kórházban is SBO, a Zala Megyei Kórházban pedig az alapkőletételre készülnek.) - Arról van szó, hogy a páciens egyetlen kapun keresztül juthat csak be a kórházba. Ez a sürgősségi, ahonnan alapos kivizsgálást követően bocsátják otthonába, vagy küldik tovább a megfelelő fekvőbeteg-ellátó osztályra. Az SBO-ra érkezés után egy úgynevezett triázs-, azaz betegirányító rendszerbe kerül a beteg: a speciálisan erre a feladatra felkészített szakember nemzetközi előírások, protokollok alapján dönti el, hogy az ellátásra szorulónak mennyi időn belül kell orvos elé kerülnie - egy agyvérzéssel érkező páciens hamar ellátást kap, míg egy kéztöréses betegnek esetleg hosszabban kell várakoznia.

Az elmúlt időszakban közel 25 ezer beteg vette igénybe a sürgősségi ellátást, 73 százalékukat kivizsgálást követően otthonukba bocsátották. Ez azért fordulhatott elő, mert a páciensek nagy hányada olyan idült megbetegedéssel kereste fel a sürgősségit, melynek ellátása nem tartozik a sürgősség körébe. Ilyen például egy sor reumatikus jellegű, mozgásrendszerhez kapcsolódó betegség, elhúzódó fejfájás, régóta fennálló fulladás, vagy hospice-hoz kapcsolódó probléma. A szakember szerint az is előfordul, hogy a háziorvos küldi a pácienst helytelenül az SBO-ra, vagy a beteg gyorsabb ellátást remélve a sürgősségin jelentkezik. S van egy 3. verzió is...

 

- A hozzánk fordulók gyakran megkerülik a háziorvost vagy a háziorvosi ügyeletet, s panaszaikkal rögtön az SBO-ra jönnek - ezt már dr. Bicsák György osztályvezető főorvos-helyettes mondta. - Így aztán sok idült betegséggel találkozunk, holott a sürgősségi kifejezetten a heveny, valóban sürgős esetekre specializálódott.

Dr. Brünner Szilveszter kérdésünkre közölte, a kanizsai sürgősségi betegellátó osztálya nem szenved orvoshiányban - az viszont igaz, hogy kifejezetten sürgősségi szakorvos csupán egyetlen van (Bicsák doktor személyében). Ez viszont országos tendencia, ugyanis az effajta szakorvosképzés Magyarországon még gyerekcipőben jár. Ráadásul az orvoslás ezen ága szerteágazó ismereteket igényel, ami elijesztheti a fiatalokat. Aki mégis felvállalja a tortúrát, azt pedig hamar elszipkázzák külföldre.


A kanizsai kollégák által elmondottakat megerősítette a keszthelyi városi kórház sürgősségi osztályának szakmavezető főorvosa, Edvi Illés Csaba is. Elmondta, mint a világon mindenhol, náluk is betegségük súlyossága alapján látják el a betegeket, így akár 4 órányi várakozás is előfordulhat. Tapasztalatai szerint a páciensek nagy hányada a maga betegségéről gondolja azt, hogy azonnali ellátást igényel.Holott, ha például elvágjuk az ujjunkat, akkor ahhoz a szakma szabályai szerint akár 6 órás ellátási idő is kapcsolódhat. Ellentétben mondjuk, egy infarktussal...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!