Hírek

2010.10.27. 15:31

Az ellátórendszer vége?

Öt orvosszervezet felhívással fordult a napokban az országgyűlési képviselőkhöz, azt szorgalmazva, ne adják beleegyezésüket az egészségügy ellehetetlenítéséhez.

Magyar Hajnalka

A felhívás megállapítja, hogy a 2011-es költségvetési tervezet az ágazatot további tetemes forráskivonással sújtja, aminek mértéke a becslések szerint a 100 milliárd forintos nagyságrendet is elérheti. Ennek meglépése  az egészségügyi ellátórendszer működésének a végét jelentheti. Megjegyzik, a tervezet ellentmond a kormányprogram megmentjük az egészségügyet! jelszavának.
A levél aláírói közt találjuk az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségét (FAKOOSZ) is, aminek elnöke dr. Selmeczi Kamill, Alsónemesapáti háziorvosa.

- A jövő évi költségvetésből annyi már látszik, hogy a hiánycél teljesítése érdekében minden területen csökkenteni kell a rendelkezésre álló forrásokat - kezdi a szakember. - Az eddigi információk alapján ez az egészségügyet is érintené. Úgy érezzük, még idejében, az egyeztetések elején figyelmeztetnünk kell a döntéshozókat, hogy a további forráskivonás az ellátás  működőképességet ássa alá.


Mint mondotta, mindenki tisztában van vele, hogy a jövő évi költségvetést hatalmas kiadások terhelik, hiszen el kell kezdeni törleszteni az IMF-hitelt. Kényszerűségből azt is lehetségesnek tartja, hogy elkerülhetetlen az állami források szükítése, ám semmiképp nem szabad, hogy az egészségügyi szolgáltatásokra fordítható fedezet csökkenjen.

Tudakoltuk, milyen javaslataik volnának a helyzet romlásának megakadályozására.

- Támogatnánk a belső források olyan átcsoportosítását, amelyek nem jelentenének pluszkiadást az állami költségvetésnek. Ilyen például, hogy  az iparűzési adó  tekintetében a háziorvosi vállalkozások  minősüljenek közszolgáltatónak: csak akkor kelljen adót fizetniük, ha  bevételük jelentős része nem  közfeladat ellátásából származik.

A  módosító javaslatot dr. Gyenes Géza országgyűlési képviselő, a FAKOOSZ örökös tiszteletbeli elnöke jegyzi, aki a praxisjog értékesítésének adó- és illetékmentessé tételét ugyancsak javasolja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!